Izabran predsjednik libijske narodne skupštine

Libija

Libija

Muhamed el-Megarijef, istaknuti protivnik bivšeg režima Muamera Gadafija, porijeklom sa istoka Libije, izabran je u četvrtak navečer za predsjednika Općeg narodnog kongresa formiranog nakon izbora 7. jula koja je u srijedu preuzela vlast.

Megarijef, za kojeg se smatra da je blizak islamistima, bio je lider Fronta libijskog nacionalnog spasa, političke organizacije u inozemstvu koja je okupljala pripadnike opozicije u egzilu. Osvojio je 113 glasova, dok je Ali Zidan, nezavisni član s liberalnim tendencijama, dobio 85 glasova.

Pet članova skupštine kandidiralo se za predsjednika kongresa. Megarief je pobijedio u drugom krugu. Za pobjedu je morao dobiti više od 100 glasova, prema pravilniku tih internih izbora usvojenom u četvrtak.

Megarijef je rođen 1940. godine u Bengaziju, diplomirani je ekonomist, a doktorirao je finansije u Velikoj Britaniji. Za člana skupštine je izabran pod zastavom svoje stranke koja je promijenila ime u Stranka nacionalnog fronta.

Dvjesto članova skupštine nastavilo je u četvrtak u noći da bira dva potpredsjednika.

Posted by on 2012-08-10. Filed under Svijet. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. Both comments and pings are currently closed.

You must be logged in to post a comment Login