Izbjeglice u mađarskom logoru Bekescsaba štrajkuju glađu

Bekescsaba

Bekescsaba

Oko stotinu migranata počelo je štrajk glađu u izbjegličkom logoru u Mađarskoj, zahtijevajući da im bude dopušteno da napuste logor, objavio je ured za imigraciju.

Glađu štrajka 94 od 102 migranta u logoru Bekescsaba na rumunjskoj granici, navodi ured.

“Većina štrajkaša glađu potpada pod ‘dublinski proces’ budući da su nelegalno napustili zemlju prvog ulaska u Europsku uniju”, rekao je ured u izjavi putem maila.

‘Štrajkaši glađu istaknuli su svoje zahtjeve u pisanom obliku, prvenstveno se žaleći na to da su zatočeni i tražeći da im se dopusti da idu’, rečeno je.

‘Žalili su se što su morali dati otiske prsta iako nemaju namjere ostati u Mađarskoj’.

‘Naši su odvjetnici obišli logor u sklopu misije za ljudska prava prije mjesec dana’, rekla je Marta Pardavi, supredsjednica Mađarskoga helsinškoga odbora, skupine za prava azilanata.

‘Većina (migranata) dolaze iz uvjeta zbog kojih vjerojatno pate od psiholoških trauma. Koliko znamo zasad je situacija u logoru mirna’, kazala je.

Mađarski premijer Viktor Orban bio je žestoki protivnik migrantskom valu u Europu i njegova je vlada izgradila zid na južnoj granici da spriječi ulazak migranata u zemlju.

Posted by on 2017-03-14. Filed under Svijet. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. Both comments and pings are currently closed.

You must be logged in to post a comment Login