Izgradnja gasovoda "Sjeverni tok" u aprilu

gasovodUkupna vrijednost projekta procijenjena je na 7,4 milijarde eura. Izgradnja gasovoda “Sjeverni tok”, koji će direktno spojiti Rusiju i Njemačku po dnu Baltičkog mora, može da počne već idućeg mjeseca, izjavio je finansijski direktor konzorcijuma “Nord Strim” za izgradnju tog gasovoda Pol Korkoran, pošto je potpisao sporazum o povlačenju kredita u visini 3,9 milijardi eura sa 26 banaka.

Kreditne garancije obezbjedile su njemačka i italijanska agencija “Hermes” i “Saće”, prenijele su agencije.

“Prije tri godine banke su bile spremne da odobre kredit od jedne ili 1,5 milijarde eura i da preuzmu rizik. Međutim, situacija na finansijskom tržištu se u međuvremenu sasvim promjenila”, rekao je Korkoran.

Ruska agencija Novosti ukazuje da je 80 odsto odobrenog kredita pokriveno garancijama “Hermesa” i “Saćea” i njemačkim Federalnim programom za garancije neuslovljenih pozajmica.

Ukupna vrijednost projekta procijenjena je na 7,4 milijarde eura, a 3,9 milijardi koliko je kreditom obezbjeđeno, pokriva 70 posto cijene prve faze projekta. Preostalih 30 procenata (800 miliona eura) obezbjediće akcionari kompanije.

Akcionari “Nord Strima” su ruski “Gasprom” sa 51 posto akcija, njemačke kompanije “Vintersal” i “E. ON Rurgas” sa po 20 posto i holandska firma “Gasuni” sa devet posto akcija. U perspektivi, projektu će se priključiti i francuski koncern “GdF Suez” sa udjelom od devet procenata.

Početak izgradnje planiran je za april ove godine, a puštanje u eksploataciju prve linije gasovoda, propusnih kapaciteta 27,5 milijardi kubnih metara gasa godišnje, očekuje se 2011. Izgradnjom druge linije gasovoda, do 2012. godine, kapaciteti gasovoda će se udvostručiti na 55 milijardi kubnih metara godišnje.

bih-x.info

Posted by on 2010-03-17. Filed under Ekonomija. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. Both comments and pings are currently closed.

You must be logged in to post a comment Login