Izložba fotografija najznačajnijih spomenika Drugog svjetskog rata

Izložba fotografija umjetnički najznačajnijih spomenika Drugog svjetskog rata sa fokusom na futurističke spomenike sa područja Bosne i Hercegovine, Srbije i Crne Gore pod nazivom “Plavi voz” otvorena je u Historijskom muzeju BiH.

Kustosica izložbe Elma Hodžić kazala je da je autor fotografija Marko Obradović, a da posjetioci do 24. septembra mogu pogledati 11 fotografija na kojima su spomenici iz BiH – Sarajevo (Spomen park Vrace), Foča (Tjentište Nacionalni park Sutjeska), Prijedor (Nacionalni park Kozara), Mostar (Partizansko groblje) i Zenica (Smetovi), zatim Srbije – Sremski front (Šid), Kosmaj (Mladenovac) i Kadinjača (Užice), dok su iz Crne Gore u okviru izložbe Plavi voz prikazani spomenici Trebjesa (Nikšić), Jasikovac (Berane) i Žabljak.

Hodžić je istakla da se izložba, realizirana u okviru projekta “Tragovima Maršala”, paralelno održava u Sarajevu, Beogradu i Nikšiću u cilju zajedničkog promišljanja o turističkim potencijalima tih spomenika i načinima njihovog približavanja mlađim generacijama.

“U prošlosti, ovi spomenici su predstavljali vrlo važna mjesta kada su u pitanju svi društveni kolektivni rituali, posjećivani su tokom zajedničkih komemoracija, ali i svi učenici bili su obavezni posjetiti ih, kako bi učili o historiji svoje zemlje kroz spomenike”, kazala je Hodžić.

Međutim, naglasila je da su danas u BiH spomenici zapušteni, ostavljeni zaboravu te da vrlo često nemaju ni riješen pravni status.

Ideja projekta je da se napravi ekonomski održiva turistička ruta koja će povezati značajne lokalitete iz Drugog svjetskog rata. Pored ekonomskog značaja, projekat ima i aspekt ‘pomirenja’ stanovnika tri bivše Jugoslovenske države koji će zajednički raditi na valorizaciji i stvaranju turističkog proizvoda na osnovu spomenika i memorijalnih kompleksa iz Drugog svjetskog rata.

Projekt “Tragovima Maršala” se realizuje u okviru regionalne rute Put balkanskih spomenika (Balkan Monumental Trail), a koji se odnosi na spomenike Drugog svjetskog rata sa fokusom na futurističke spomenike.

Posted by on 2020-09-18. Filed under Kultura. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. Both comments and pings are currently closed.

You must be logged in to post a comment Login