Izložba “G_RAD 1” 13. septembra u galeriji Virus

Izložba (G)RAD 1 bit će otvorena u petak, 13. septembra u 19 sati, u mostarskoj galeriji Virus (Ulica kralja Tvrtka 20).

Izložba problematizira odnos dviju faza planiranja i izgradnje Mostara. Jedna je faza razdoblje između 1950. i 1990., a druga je suvremena i svodiva pod oznaku “poslijeratne obnove”. U analizi funkcionalnoga planiranja ključna je socijalna komponenta, a u izložbenom je konceptu naglasak na participativnosti. Početni se korpus izložaka može nazvati „vježbom rasporeda jedinica građe u zadanom prostornom okviru“, a kontekstualizacija se (do)tiče suvremene društveno – političke zbilje u Mostaru s naglaskom na probleme s definiranjem, inventarizacijom, zaštitom i prezentacijom nepokretnih kulturnih dobara (graditeljskih spomenika i spomeničkih cjelina).

Cilj je postaviti pitanja o problemima koji su izrazito vidljivi u urbanom tkivu suvremenoga Mostara u dijalogu s posjetiteljima izložbe. Stoga će, uz dokumente, jedan dio postava biti participativne instalacije.

U sklopu izložbe bit će organiziran ciklus radionica za građane Mostara i objavljena publikacija s tekstovima urbanista i povjesničara arhitekture i intervjuima s nekim od protagonista izgradnje Mostara prije rata 1990-ih. Izložba se otvara u petak, 13. 09. 2019. i ostaje otvorena do petka, 27. 09. 2019. Rad na izložbi i pripremi publikacije sufinancirala je Hrvatska zaklada za znanost projektom IP-2018-01-9364 “Umjetnost i država u Hrvatskoj od prosvjetiteljstva do danas”.

Posted by on 2019-09-02. Filed under Kultura. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. Both comments and pings are currently closed.

You must be logged in to post a comment Login