Izložba ‘Gastarbeiter’ o novim iskustvima migracije i savremenim odnosima moći

Izložba “Gastarbeiter 2.0: Arbeit Means Rad” biće otvorena u Berlinu 12. aprila u organizaciji sarajevske galerije savremene umjetnosti “Manifesto” i berlinskog udruženja “Ambasada”. Izložba će biti otvorena u GbK galeriji (Novo udruženje savremenih umjetnosti) na Alexanderplatzu u Berlinu.

Berlin, pixabay
Berlin

Riječ je o izložbi koja okuplja 12 umjetnika i umjetnica s prostora bivše Jugoslavije.

Gastarbeiter 2.0 je projekt po ideji umjetnika Bojana Stojčića i saradnja je između GbK, “Ambasade” gUG i Galerije Manifesto (Sarajevo), financiran od berlinskog Senata za kulturu i društvenu koheziju. Kustoski tim čine Hannah Marquardt i Jelena Vukmanović (Ambasada), Bojan Stojčić, Andrej Mirčev te Adna Muslija.

Bojan Stojčić je u izjavi za Fenu kazao da je izložba rezultat suradnje kulturnih radnika i radnica koji su rođeni u bivšoj Jugoslaviji, ali sada žive i rade u svojim zemljama ili u Njemačkoj.

“Ova multimedijalna izložba kontekstualizira pojam Gastarbeiter (doslovno “gostujući radnik”) u nova iskustva migracije, prekarnog položaja radnika i radnica u kulturi i drugim oblastima kao i u suvremene odnose klase i proizvodnje iz postkolonijalne perspektive iz koje radnici i radnice između ove dvije zemlje zaista imaju mnogo reći. Izložba propituje ove savremene odnose moći, čak i bez dokumentarističkog osvrta na program zapošljavanja s kraja prošlog stoljeća, jer nova iskustva radnika i radnica i privremenih migranata, bez obzira na polje rada kojem pripadaju, nam daju mnoge uvide u pitanja koja su otvorena već davno. Veoma sam zahvalan berlinskom udruženju Ambasada koje je bilo spremno produkcijski podržati ideju, i drago mi je da smo radili kao kustoski tim”, kazao je Stojčić

Umjetnici koji će se predstaviti su: Kemil Bekteši, Jelena Fužinato, Alma Gačanin, Adrijana Gvozdenović, Nadežda Kirćanski, Siniša Labrović, Dejan Marković, Nikoleta Marković, Mila Panić, Amir Silajdžić, Bojan Stojčić i Jelena Vukmanović.

Stojčić je istaknuo da mu je posebno drago što u izložbi učestvuje sarajevski umjetnik i zanatlija Amir Silajdžić koji do sada nije izlagao, a čije su ga skulpture koje radi u slobodno vrijeme ručnim oblikovanjem stakla oduševile.

Organizacija “Ambasada” je nova interdisciplinarna platforma sa sjedištem u Berlinu za promociju i produkciju savremene umjetnosti i sociopolitičkih diskursa s regionalnim fokusom na bivšu Jugoslaviju. Organizacija Ambasada i pokreće, ostvaruje i predstavlja kulturne produkcije i saradnje s ciljem stvaranja održive strukture podrške i vidljivosti umjetnosti i diskursa sa juga istočne Evrope i Balkana.

Posted by on 2024-04-12. Filed under Kultura. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. Both comments and pings are currently closed.

You must be logged in to post a comment Login