Izložba "Integrisana rehabilitacija naslijeđa"

Komisija za očuvanje nacionalnih spomenika BiH i Grad Sarajevo organizirat će u srijedu, 17. marta, izložbu “Integrisana rehabilitacija naslijeđa/procjena stanja graditeljskog i arheološkog naslijeđa (IRPP/SAAH)” u zgradi Vijećnice u Sarajevu.

VijećnicaIzložba će biti otvorena u 19 sati, saopćeno je iz Komisije za očuvanje nacionalnih spomenika BiH.

“Integrisana rehabilitacija naslijeđa-Procjena stanja graditeljskog i arheološkog naslijeđa (IRPP/SAAH)” zajednički je projekt Vijeća Evrope i Evropske komisije koji se provodi od 2003.u sklopu Regionalnog programa kulturnog i prirodnog naslijeđa za jugoistočnu Evropu.

Cilj projekta je približavanje zaštite i konzervacije naslijeđa u zemljama jugoistočne Evrope normama i standardima koji se primjenjuju u zemljama Evropske unije.

Osiguranje adekvatnih mehanizama za zaštitu naslijeđa u zemljama jugoistočne Evrope predstavlja i doprinos očuvanju evropskog naslijeđa i identiteta Evrope.

Na izložbi će biti predstavljeni objekti i lokaliteti kulturnog naslijeđa iz regije jugoistočne Evrope, koje je Vijeće Evrope potvrdilo kao prioritete za rehabilitaciju i naslijeđe od značaja za izgradnju identiteta Evrope, utemeljenog na jedinstvu i poštivanju različitosti.

“Naša kulturna različitost nas ujedinjuje” slogan je projekta i izložbe.

Projekt je prerastao u “Ljubljanski proces”, čije su aktivnosti usmjerene na mobiliziranje finansijskih sredstava za rehabilitaciju prioritetnih spomenika.

Iz cijele regije jugoistočne Evrope, Vijeće Evrope je potvrdilo 26 objekata i lokaliteta kao prioritetne, konsolidirane projekte za rehabilitaciju.

Za Bosnu i Hercegovinu konsolidirani projekti su – Vijećnica (Nacionalna i univerzitetska biblioteka) u Sarajevu, Helenistički grad Daorson u Ošanićima kod Stoca i Aladža džamija u Foči.

“Ljubljanski proces” je već dao rezultate za sarajevsku Vijećnicu, za čije je radove rehabilitacije osiguran dio sredstava iz pretpristupnih fondova Evropske unije.

Vijećnica, izgrađena od 1892. do 1896. godine prema projektu Alexandra Witteka, jedna je od najreprezentativnijih građevina austrougraskog perioda i najvažniji primjer pseudo-maurskog manira u BiH.

Bila je u funkciji gradske vijećnice i Bosanskog parlamenta od 1910. do 1949. godine, od kada je služila kao nacionalna i univerzitetska biblioteka sve do 1992. godine, njenog granatiranja i uništenja svih fondova.

Projektom je planirana restauracija objekta i stavljanje u administrativnu, edukativnu i kulturnu namjenu.

I nakon razaranja, Vijećnica je mjesto okupljanja i održavanja kulturnih manifestacija.

fena / bih-x.info

Posted by on 2010-03-16. Filed under Kultura. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. Both comments and pings are currently closed.

You must be logged in to post a comment Login