Izložba Ivana Šukovića

izložba,  Ivan ŠukovićU Sarajevu, u galeriji BlackBOX, za 1. decembar je najavljeno otvaranje izložbe fotografija i video instalacije „Ostaci života – neupadljivi prikazi”, autora Ivana Šukovića.

Postavka je do 10. decembra.

Šukovićeva foto i video instalacija prepoznaje kao svoj „primalni glas“, kao svoj eho u blizini, slavnu dramu Luiđija Pirandela „Šest osoba traži autora“, saopćeno je iz galerije.

Šest ljudi ili jednu porodicu umjetnik fotografiše raspoređujući ih, aranžirajući najprije unutar ambijenta ispošćenog pejzaža od vode i kamena pa ih potom useljava u zatvoreni prostor prirodnjačkog muzeja među preparirane životinje, prividno ih animirajući ordinarnim radnjama, blagoslovom porodične svakodnevice.

Video rad zumira donji dio tijela žene, majke i njen ručni rad, pletenje, kao upornu, kontinuiranu radnju.

Autor ne ‘slika’ nađeno, zatečeno, slučajno nego sam konstruiše, aranžira, režira prizore, ali na takav način da nam se čini da se i nisu mogli drugačije „posložiti“ da nose pečat neizbježnog, pečat bezizlaznog.

Taj osjećaj fatalnog u prizorima ispisuju ili upisuju i sami mediji (fotografija i video) čije sile umjetnik tako angažuje da sami počinju dejstvovati kao hibernatori ovih privid-događaja i privid-ljudi.

Neka hladna i teška tišina impregnira ove prizore. Ona ne znači nijemo, nemušto opštenje već stečenu nemogućnost govora, dakle, odsustvo kontakta i razmjene.

Iz ovih scena nije prognan govor nego se ne-govor, ne-opštenje uvuklo u ljude i inficiralo njihove odnose. Pokreti i poze koji sugerišu govor, obraćanje, komunikaciju, emociju jesu samo prazna gesta; oni ostaju jednako nijemi, osujećeni, zakinuti i ukinuti kao i životinje preparirane, aranžirane, podešene u poze koje tužno prizivaju sjećanje na život, na nepovratno.

Posted by on 2011-11-29. Filed under Kultura. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. Both comments and pings are currently closed.

You must be logged in to post a comment Login