Izložba Monumental u Zemaljskom Muzeju BiH

U Zemaljskom muzeju BiH otvorena je izložba Monumental, svjetski uglednih fotografa Zijaha Gafića i Tomasa van Hutrivea. Na zadatku za časopis „National Geographic Magazine“ fotografisali su Kupolu na stijeni u Jerusalemu i katedralu Notre-Dame u Parizu dva od najznačajnijih vjerskih objekata na svijetu.

Fotografije čuvene katedrale Notr dam, osim što prikazuju svu njenu raskoš i ljepotu, dokumentuju i njenu rekonstrukciju nakon požara iz 2019. godine. Fotografije Kupole na stijeni, neizmjerno važne građevine za sve abrahamske religije, nastale u objektivu svjetski uglednog Sarajelije Zijaha Gafića naročito su vrijedne, jer su neke od njih prvi put na svijetu snimljene na takav način. Njegov izuzetno aktuelan foto esej objavljen je u gotovo svim izdanjima časopisa Nacionalna geografije, osim u izraelskom, arapskom i kineskom izdanju.

Izložba Monumental, koja nosi mnogo simbolike, je postavka koja navodi na razgovor o nacionalnom identitetu, politici, socijalnoj koheziji, podjelama, kolonijalizaciji i političkom nasilju kroz prisustvo i simbolizam dva monumentalna sakralna objekta čije se prisustvo proteže daleko izvan granica vjere.

Zanimljive tematike i posebne ekskluzivnosti, izložba Monumental je postavka koja je u svakom aspektu vrhunska, od ideje do upotrebe najkvalitetnijih materijala do konačnog rezultata impresivnih fotografija.

Posted by on 2024-04-27. Filed under Kultura. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. Both comments and pings are currently closed.

You must be logged in to post a comment Login