Izložba posvećena arhitekti i humanisti Bogdanu Bogdanoviću

Collegium artisticum, izložba, Bogdan Bogdanović

Bogdan Bogdanović

U Galeriji Collegium artisticum u Sarajevu je otvorena izložba “Ukleti neimar” koja na vjeran način oslikava umjetnost čuvenog arhitekte Bogdana Bogdanovića.

Izložbu je koncipirao kustos Ivan Ristić, a njenu realizaciju potpisuju Muzej grada Beograda i Društvo arhitekata Beograda u suradnji s Arhitektonskim centrom iz Beča.

Ono što ovu izložbu čini posebnom je činjenica da je u njenom nastajanju učestvovao i sam Bogdanović.

Izložba prikazuje njegov opus u pet zasebnih cjelina kroz bogat fotografski materijal, originalne crteže, planove, knjige i vizuelne zapise.

“U okviru izložbe koja će biti otvorena do kraja februara, svaki dan u 14.00 sati bit će prikazan i dokumentarni film o Bogdanoviću”, izjavila je kustosica Muzeja grada Beograda Danijela Vamušić.

Izložba je inače prvi put postavljena u raskošnijem obliku u Beču.

Ristić je u izložbu uvrstio i Bogdanovićev pedagoški i teorijski rad te se na izložbi u Sarajevu može vidjeti i posljednje predavanje studentima ovog čuvenog arhitekte održano 1987.

Bogdanović je rođen u Beogradu gdje je diplomirao arhitekturu. Bio je predsjednik Saveza arhitekata Jugoslavije kao i dekan Arhitektonskog fakulteta u Beogradu te gradonačelnik Beograda.

Početkom devedesetih godina, zbog angažmana protiv režima Slobodana Miloševića, morao je napustiti svoj atelje i alternativnu školu koju je osnovao te se 1993. seli u Beč.

Bogdanović je dva puta nagrađivan Oktobarskom nagradom grada Beograda, prvi put za Spomen-groblje žrtvama fašizma u Sremskoj Mitrovici te za spomenik u Jasenovcu.

Zlatni orden grada Beča za posebne zasluge dodijeljen mu je 2003. Umro je 2010.godine.

Ostat će zapamćen ne samo po svojim djelima već i po humanosti i istinoljubivosti.

Posted by on 2012-02-17. Filed under Kultura. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. Both comments and pings are currently closed.

You must be logged in to post a comment Login