Izložba radova Nedžada Ibrišimovića “Bio jednom jedan, a bio sjena”

Nedžad Ibrišimović

Nedžad Ibrišimović

U petak 15. februara 2013. godine u sklopu Internacionalnog festival “Sarajevska zima” bit će održana izložba radova Nedžada Ibrišimovića.

Izložba slika, skulptura, poezije i proze jednog od najvećih bosanskohercegovačkih umjetnika Nedžada Ibrišimovića, bit će održana u ateljeu “Figure”, ulica Daniela Ozme 12/III u 21:00 sat, u sklopu književne večeri.

Autor fotografija skulptura je Almin Zrno.

Organizatori uskoro planiraju održane izložbe radova i književne večeri u sjećanje na Nedžada Ibrišimovića i u drugim gradovima u BiH.

Nedžad Ibrišimović je rođen 20. oktobra 1940. u Sarajevu, a preminuo je 15. septembra 2011. godine.

Istaknuti bosanskohercegovački književnik, slikar, prozaik, pjesnik, vajar, jednom rječju umjetnik, bio je član Akademije nauka i umjetnosti BiH i dobitnik brojnih nagrada za književnost. Bio je i član Udruženja likovnih umjetnika BiH od 1982. godine, a do 2000. godine je imao deset samostalnih izložbi.

Ibrišimović je bio i predsjednik Društva pisaca BiH (1993. – 2001.) i osnivač Legološkog udruženja BiH. Njegova djela su prevedena na češki, turski, albanski, engleski, francuski, španski, njemački i talijanski jezik.

“EL-Hidrova knjiga”, “Vječnik”, “Ugursuz”, za koji je dobio Šestoaprilsku nagradu Grada Sarajeva 1969. godine, “Karabeg”, “Braća i veziri”, “Woland u Sarajevu”, najpoznatija su Ibrišimovićeva djela.

Nakon izlaska iz štampe remek-djela “Vječnik” (2005.), Društvo pisaca BiH ga je kandidovalo za Nobelovu nagradu. Roman “Vječnik” je oborio sve rekorde u izdavačkoj kući Svjetlost iz Sarajeva, uključujući i Selimovićev “Derviš i smrt”.

Posted by on 2013-02-12. Filed under Kultura. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. Both comments and pings are currently closed.

You must be logged in to post a comment Login