Izložba radova studenata Arhitektonskog fakulteta

U utorak 10. 07. 2012. godine, sa početkom u 11,00 sati, na Arhitektonskom fakultetu (sala „Burence“) bit će otvorena izložba studenata Arhitektonskog fakulteta u okviru predmeta „Urbane transformacije za XXI vijek“ o temi Imaginacija gradskog prostora sa fokusom na Sarajevo, kao rezultat aktualnih političkih, ekonomskih, socijalnih i prostornih promjena u gradu.

Kurs u okviru predmeta „Urbane transformacije za XXI vijek“ zamišljen je kao kreativna radionica na Katedri za urbanizam i prostorno planiranje pod vodstvom prof. Vesne Hercegovac-Pašić, saradnika PhD studentice Armine Pilav i kuratora Lane Pašić. Studenti prve godine masterskog studija posvetili su se praktično-istraživačkom radu na ovom predmetu, koristeći sve oblike izvora i savremenih medija koji su mogli pomoći prilikom analize i sinteze. Cilj je bio simulirati različite prostorne preobrazbe uz pomoć različitih društvenih aktera. Tako grad iz perspektive svakog pojedinačnog nosioca uloge poprima drugačije i uzbudljive obrise. Pojmovi kao što su ulična umjetnost, sarajevska žičara, pozorišne predstave, bespravna gradnja, muzeji, spomen-parkovi počinju direktno da se transponiraju na ulicu i postaju neizostavni segment urbanog života. Pokret, dodir, zvuk i svjetlost djeluju neposredno na ulici i ona postaje velika pozornica.

Prošlost, naslijeđe i trenutačnost nalaze zajednički jezik kroz razne prostorne i antiprostorne intervencije. Radovi svih studenata ovog kursa bit će predstavljeni kao jedinstven multimedijalni paket. Kako i na koji način su to postigli studenti Arhitektonskog fakulteta, pogledajte na izložbi njihovog projekta na koju vas srdačno pozivamo!

Izložbu organizira Asocijacija studenata arhitekture pod pokroviteljstvom Arhitektonskog fakulteta Univerziteta u Sarajevu, a u okviru aktivnosti prvog Svjetskog foruma urbanizma u Sarajevu (juni – septembar 2012).

Posted by on 2012-07-10. Filed under Kultura. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. Both comments and pings are currently closed.

You must be logged in to post a comment Login