Izložba srednjovjekovnih bosanskih rukopisa

Brusa bezistan

Brusa bezistan

Faksimili srednjovjekovnih bosanskih rukopisa bit će predstavljeni od 10. do 20. marta na izložbi u Brusa-bezistanu na Baščaršiji, koji je sada dio izložbenog prostora Muzeja grada Sarajeva.

Organizatori izložbe su Centar za interdisciplinarno istraživanje vizuelne kulture Međunarodnog foruma Bosna (MFB) i Muzej grada Sarajeva.

Na izložbi će biti predstavljeni faksimili gotovo svih rukopisa koji su sada u Beogradu, Zagrebu, Vatikanu, Bolonji, Veneciji, Berlinu, Sankt Peterburgu, Moskvi, Sofiji, Plevni, Skoplju, Monteprendonu, Ljubljani i Dublinu.

Kustosi izložbe su Safet Hadžimuhamedović i Aida Bucalović, historičari umjetnosti iz Sarajeva.

Svi sačuvani srednjovjekovni bosanski rukopisi, osim jednog, danas se nalaze u zbirkama izvan Bosne i Hercegovine. Nikada do sada nisu cjelovito ni prikazani ni obrađeni u zemlji svog nastanka, iako su uvidi u njih i njihova istraživanja od presudne važnosti za razumijevanje i afirmaciju bosanske kulturne cjelovitosti, naglašava se u saopćenju organizatora.

Izložba je prvi put organizirana u augustu 2009. u Stocu u sklopu 4. međunarodnog ljetnog kampa “Mladi i naslijeđe” te u Mostaru u sklopu 4. međunarodne konferencije “Jedinstvo i razlike u Evropi”.

fena / bih-x.info

Posted by on 2010-03-10. Filed under Kultura. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. Both comments and pings are currently closed.

You must be logged in to post a comment Login