Izložba "Žena i vrijeme" 8. marta

Biblioteka

Izložba "Žena i vrijeme" u biblioteci

Povodom 8. marta, Međunarodnog dana žena, Nacionalna i univerzitetska biblioteka BiH organizirat će izložbu pod naslovom ”Žena i vrijeme”.

Kako je saopšteno iz Službe za informiranje NUBBiH-a, ova izložba autorice Nadine Grebović, bibliotekarke na Odjeljenju za Specijalne zbirke NUBBiH-a, posvećena je prvim učiteljicama iz austrougarskog perioda u BiH.

Na izložbi će biti predočene njihove biografije, fotografije i drugi dokumenti koji pokazuju njihovu veličinu za razvoj obrazovanja u BiH. Neka od poznatih imena kojima je posvećena ova izložba su Staka Skenderova, Miss Irby, Hasnija Berberović, Ella Kranjčević i druge.

U Saradnji s TVSA posjetitelji će moći pogledati i videoprojekciju jedne epizode dokumentarnog serijala “Tarih: o narodnim nošnjama” kroz koju se mogu osjetiti društvene i kulturne prilike BiH u prošlosti.

Planirano je da izložbu otvori Tatjana Ljujić-Mijatović, a posjetiteljima izložbe obratit će se i Ismet Ovčina, direktor NUBBiH-a. Svečano otvaranje izložbe bit će upriličeno 8. marta u 11 sati u zgradi NUBBiH. Izložba će biti otvorena od 9. do 12. marta od 12 do 15 sati.

vijesti / bih-x.info

Posted by on 2010-03-06. Filed under Kultura. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. Both comments and pings are currently closed.

You must be logged in to post a comment Login