Izrael mora dokazati predanost miru

hillary clintonAmerička državna tajnica Hillary Clinton izjavila je u utorak kako Izrael mora djelima dokazati predanost mirovnom procesu na Bliskom istoku, odbacivši ocjene da su američko-izraelski odnosi u krizi te potvrdivši privrženost SAD-a sigurnosti židovske države.

Clinton je kazala da američki i izraelski dužnosnici vode intenzivne razgovore o tome kako popraviti štetu koju je prošle sedmice nanijela izraelska najava nove židovske gradnje u istočnom Jerusalemu, tokom posjete potpredsjednika SAD-a Joea Bidena. Istakla je kako je cilj da se ponovo pokrenu zastali izraelsko-palestinski mirovni pregovori.

“Mi smo uključeni u vrlo aktivne konsultacije s Izraelcima oko koraka za koje mislimo da će pokazati potrebnu predanost (mirovnom) procesu”, rekla je Clinton novinarima na zajedničkoj na konferenciji za novinare s irskim ministrom vanjskih poslova Michaelom Martinom u State Departmentu.

“Učinjen je značajan napor i s njihove i s naše strane. Znamo kako je to teško, to je vrlo teška, složena materija. No, Obamina administracija je predana rješenju s dvije države, i mi se zalažemo za nastavak pregovora između strana”, rekla je Clinton.

Najava gradnje novih 1.600 židovskih stanova u istočnom Jerusalemu, koji Palestinci žele učiniti glavnim gradom svoje buduće države, dok je Biden bio u Izraelu, doživljena je kao sramoćenje američke administracija a Clinton ju je nazvala “uvredom”.

Bivši američki veleposlanik u Izraelu Martin Indyk je izjavio kako su izraelske desničarske vlade i ranije objavljivale aktivnosti o židovskoj gradnji na okupiranim teritorijima u vrijeme posjeta američkih državnih tajnika, ali se to sada prvi puta dogodilo potpredsjedniku SAD-a.

Oštre kritika iz Washingtona potakle su mnoge političke komentatore da ocijene kako su američko-izraelski odnosi u krizi.

Clinton je ponovo izrazila “nevjericu i razočaranje” prema potezu izraelske vlade, ali je osporila da se radi o krizi.

“Kod mene to ne prolazi. Ja sam tu dugo vremena… Mi smo apsolutno predani sigurnosti Izraela. Mi imamo bliske, postojane veze između SAD-a i Izraela, te između američkog i izraelskog naroda koji dijele zajedničke vrijednosti i opredjeljenje za demokratsku budućnost svijeta”, naglasila je.

Clinton je također izrazila uvjerenje da će se posebni američki izaslanik za Bliski istok George Mitchell, koji je naglo odgodio posjetu regiji ove sedmice, uskoro vratiti i započeti “shuttle diplomatiju” u okviru neizravnih pregovora između Palestinaca i Izraelaca.

Ističući “legendarno strpljenje Georgea Mitchella”, bivšeg demokratskog senatora koji je uspješno posredovao u mirovnom procesu u Sjevernoj Irskoj, američka državna tajnica je izrazila uvjerenje u ponovni zamah mirovnog procesa na Bliskom istoku.

bih-x.info

Posted by on 2010-03-17. Filed under Svijet. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. Both comments and pings are currently closed.

You must be logged in to post a comment Login