Izrael napada Iran u aprilu?

Izrael, IranAmerički ministar odbrane Leon Panetta vjeruje da postoji sve veća mogućnost da Izrael napadne Iran u aprilu kako bi spriječio Teheran da napravi nuklearnu bombu, prenijeli su američki mediji.

Washington Post piše da Panetta brine zbog rastućih šansi da Izrael pokrene napad u narednih nekoliko mjeseci. CNN je potvrdio ovaj izvještaj, pozivajući se na zvaničnika administracije predsjednika Baracka Obame, koji nije želio da bude imenovan.

“Panetta vjeruje da postoji velika mogućnost da Izrael napadne Iran u aprilu, maju ili junu, prije nego što Iran uđe u `zonu imuniteta`, kako to Izrael kaže, i napravi atomsku bombu”, piše kolumnista Washington Posta.

U tekstu se dodaje da “Izraelci strahuju da će Iranci u najskorije vrijeme imati dovoljno obogaćenog uranijuma za proizvodnju oružja u objektima duboko pod zemljom, a tada će ih vojno moći da zaustave samo SAD”.

Kolumnista nije naveo izvor informacije, a tekst je poslao iz Brisela, gdje je Panetta prisustvovao sastanku ministara odbrane zemalja NATO-a. Panetta i Pentagon odbili su da komentarišu ovaj izvještaj.

Izrael, za koji se vjeruje da jedini na Bliskom istoku posjeduje nuklearno oružje, doživljava iranski program obogaćivanja uranijuma kao veliku prijetnju i nije odbacio mogućnost upotrebe vojne sile protiv Teherana ovim povodom.

Iran tvrdi da njegov nuklearni program ima mirovne svrhe, odnosno proizvodnju električne energije.

Washington Post piše da odgađanje zajedničke američko-izraelske vojne vježbe, koja je bila zakazana za proljeće, možda predstavlja najavu izraelske vojne akcije u skorije vrijeme.

SAD i EU uveli su oštrije sankcije protiv Irana u posljednjih nekoliko sedmica u pokušaju da primoraju Teheran da dostavi više informacija o svom atomskom programu.

Posted by on 2012-02-03. Filed under Svijet. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. Both comments and pings are currently closed.

You must be logged in to post a comment Login