Izrael uništio projekte za pomoć Palestincima koje je finansirala EU

Izrael, PalestinaIzrael je u 2011. godini uništio desetke palestinskih kuća, rezervoara i poljoprivrednih struktura koje su finansirane iz evropskih fondova, a ugroženo je još 110 drugih struktura, osudile su u izvještaju objavljenom u ponedjeljak nevladine organizacije za humanitarnu pomoć.

Istragu su organizovale lokalne i međunarodne nevladine organizacije koje je nadgledao UN-ov Ured za koordinaciju humanitarnih poslova (OCHA).

Prema izvještaju organoizacije Displacement Working Group (DWG), Izrael je u 2011. godini uništio 62 strukture koje je finansirala Evropska unija.

Francuska je u aprilu uložila protest izraelskoj ambasadi u Parizu poslije uništavanja dvaju rezervoara blizu Hebrona, na jugu Zapadne obale, čiju je izgradnju ona finansirala.

Prema podacima OCHA-e, 620 struktura je uništeno u 2011. godini na Zapadnoj obali, od kojih je 62 financirala EU. Skoro sve strukture se nalaze u zoni C na Zapadnoj obali, gdje Izrael ima civilnu vlast i brine za sigurnost.

Izraelska vojska objašnjava da je prisiljena izdavati naredbe za uništenje sve dok su strukture izgrađene bez dozvola.

“Uništavanja lišavaju osjetljive zajednice pomoći ljudi koji se brinu za osobe u potrebi”, izjavio je za agenciju AFP Nicolas Vercken iz organizacije Oxfam France.

Emmanuelle Bennani iz CCFD-Solidarna zemlja je kazala: “Uništavanje projekata koje je finansirala EU i raseljavanje Palestinaca pod okupacijom u suprotnosti su sa Ženevskim konvencijama. EU mora zauzeti stav u korist poštivanja međunarodnog humanitarnog prava”.

Posted by on 2012-05-14. Filed under Svijet. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. Both comments and pings are currently closed.

You must be logged in to post a comment Login