Izvori zdravlja svjetskih kuhinja

zdrava hranaMeksička, talijanska, libanonska… gotovo u svakoj kuhinji postoje namirnice koje su posebno dobre za naše zdravlje.

Zeleni čaj

Ovaj napitak tipičan je za japansku kuhinju. Dobrobiti zelenog čaja poznate su od davnina, a naučnici stalno pronalaze nove primjene ovog čaja protiv mnogih bolesti. Prije svega je za to zaslužna visoka razina flavonoida, posebice katehina koji ima 20 puta više antioksidantske sposobnosti od, npr. vitamina C.

Stručnjaci navode i povezanost zelenog čaja sa sniženim rizikom od raka kože, pluća, debelog crijeva i mnogih drugih bolesti. Takođe, konzumacija ovog zdravog napitka snižava rizik od srčanih bolesti i visokog krvnog pritiska.

Losos

Zdrave omega 3 masne kiseline u velikoj se količini nalaze u lososu – ribi koja je neizostavan dio islandske kuhinje. Losos je i vrlo lagana hrana, 100 grama sadrži tek 138 kalorija, a istraživanja su pokazala da ljudi koji ga jedu najmanje jednom sedmično, imaju značajno niži rizik da će doživjeti infarkt. Losos vam može pomoći i ako patite od čestih i bolnih migrena.

Čili

Ko kaže da ljuta hrana nije zdrava? Naučnici sa Univerziteta Nottingham su utvrdili da kapsaicin u čili papričicama, osim što im daje ljut okus, može uništiti stanice raka bez ikakvih nuspojava. Osim toga, čili papričice sadrže i veliku količinu vitamina A, C i flavonoida. Dakle, slobodno pronađite inspiraciju u kuhinji Tajlanda, Meksika ili Indije!

Maslinovo ulje

Kuhinja Italije, Grčke ili Španije počinje i završava s maslinovim uljem koje je neprocjenjivo za ljudsko zdravlje jer smanjuje rizik od srčanih bolesti, kao i od raka. Posebno je zdravo ekstra djevčanko maslinovo ulje koje djeluje kao snažan antioksidans.

Paradajz

Istraživanje Univerziteta Harvard iz 2004. godine kaže da konzumacija paradajza najmanje dva puta sedmično snižava rizik od raka prostate za čak 20 do 40 posto. Ono što paradajz, koji je neizostavni dio talijanskih jela, čini tako zdravim je likopen koji djeluje kao antioksidans, a nalazi se pod kožicom. Bogat izvor likopena je i kečap. Osim što štiti od raznih vrsta raka, paradajz služi i kao zaštita od štetnog ultraljubičastog zračenja.

Bijeli luk

Iako se koristi u cijelom svijetu, bijeli luk ili češnjak je tipičan za libanonsku kuhinju u kojoj je osnova za većinu toplih jela i hladnih salata. Mnoge studije dokazale su dobrobiti bijelog luka: reguliše krvni pritisak, djeluje kao prevencija bolesti srca, snižava razinu holesterola, a pomaže i pacijentima koji boluju od arteroskleroze. Pored svega toga, odlična je zaštita od upala i infekcija.

Avokado

Ovo supervoće tipično je za meksičku kuhinju, posebno za specijalitet s tjesteninom zvan guacamole. Avokado je pun vitamina: E, C, B6 i B1, kao i karotena i kalija. Pomoći će vam u snižavanju razine holesterola u krvi, dobar je za vaše oči, a neka istraživanja naznačavaju da bi mogao imati pozitivan uticaj obnavljanje jetre.

bih-x.info

Posted by on 2010-03-18. Filed under Magazin, Zdravlje & Ljepota. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. Both comments and pings are currently closed.

You must be logged in to post a comment Login