Jablanica: Vatra se približava kućama

požar, JablanicaNajteže stanje na području općine Jablanica jutros je iznad sela Sovići gdje se vatra sve više približava kućama, a požar se nalazi na nepristupačnom i miniranom terenu.

Stanje na požarištu je veoma složeno, jer se požarna linija širi velikom brzinom, te vatra u relativno kratkom vremenu može najozbiljnije ugroziti sela Sovići i Doljani, a sa zapadne strane upaliće se kompleks guste šume jelke i bora, čime bi požar ušao u područje planine Vran na općini Tomislav-Grad, rekao je za Fenu Omer Nezirić, pomoćnik načelnika općine za civilnu zaštitu i vatrogastvo.

Tokom prethodnog dana na požarištu je djelovao helikopter Republike Turske i dva helikoptera Oružanih snaga BiH, što je znatno usporilo kretanje požarne linije prema kućama u Sovićima.

Protekle noći vatrogasci iz Jablanice, zajedno sa dvadesetak
mještana Sovića, izborili su se da se požarna linija ne proširi do kuća koje se nalaze iznad regionalnog puta Jablanica-Posušje.

“Jutros je u gašenju požara najavljen i kanader iz Republike Hrvatske, te očekujemo stavljane požara pod kontrolu”, rekao je Nezirić.

Dva hrvatska kanadera od jutros gase požare u Jablanici

Dva hrvatska aviona Canadair CL-415 poletjela su jutros u 6 sati u Bosnu i Hercegovinu radi pružanja humanitarne pomoći u gašenju požara, na temelju sinoćnje odluke Vlada Republike Hrvatske, saopćila je jutros Državna uprava za zaštitu i spašavanje (DUZS).

Naime, Vlada RH održala je jučer telefonsku sjednicu, na kojoj je donesena odluka o pružanju pomoći u gašenju požara u Bosni i Hercegovini. Hrvatske je Vlada uputiti dva aviona Oružanih snaga Republike Hrvatske (OSRH) tipa Canadair CL-415, s dvije posade, od ukupno šest pripadnika OSRH na gašenju požare u BiH, na području općine Jablanica.

DUZS jutros navodi kako će Canadairi biti angažirani do 12. septembra te će se svakodnevno po završetku aktivnosti vraćati u Hrvatsku.

Posted by on 2012-09-10. Filed under Crna Hronika, Jablanica, Vijesti iz BH gradova. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. Both comments and pings are currently closed.

You must be logged in to post a comment Login