Jadranka Kosor neće na sastanak sa poljoprivrednicima

Kosor

Kosor

Premijerka Hrvatske Jadranka Kosor neće ići na sastanak sa poljoprivrednicima u Slavoniju. Poljoprivrednici protestuju tražeći hitnu islatu svih podsticaja iz 2009. godine.

“To je lažna informacija koja je namjerno puštena u javnost”, saopštila je zamjenik portparola Vlade Martina Banić i dodala da je Kosorova poručila da je za pregovore sa poljoprivrednicima nadležan resorni ministar Petar Čobanković.

Vođe pobune upozoravaju da bi pogrešna taktika Vlade mogla dovesti do nepredvidivih posljedica, jer potvrdu da Kosorova neće doći u Slavoniju, poljoprivrednici tumače kao taktiku Vlade da ih umori i obeshrabri te odustanu od daljih protesta.

Tomislav Pokrovac iz Hrvatskog seljačkog saveza Vukovarsko-sremske županije i jedan od glavnih vođa poljoprivrednika rekao je novinarima da ih je Kosorova prevarila i da to ne mogu oprostiti.

“Mislili smo, ako ona, Ivan Šuker i Čobanković dođu, da ćemo sve riješiti. Čuo sam se s ministrom Čobankovićem koji mi je rekao da je imao sastanak u Vladi pa nam je to još jedan tračak nade. Ako ne udovolje našim zahtjevima, krećemo u blokadu”, rekao je Pokrovac.

Udruženja poljoprivrednika traže hitnu isplatu svih podsticaja iz 2009. godine i to u novcu, kao i da im se ovogodišnji podsticaji isplate do 1. maja i to 60 odsto u novcu, a spornih 40 odsto, koje je država nedavno ukinula, u repromaterijalu.

Ministar Čobanković je juče predložio isplate većeg dijela duga u repromaterijalu, te odustajanju od zakupa državnog zemljišta za 2010. godinu. Seljaci su bili donekle zadovoljni predloženim, ali puni konsenzus nije postignut.

On je, nakon konsultacija sa Kosorovom i Šukerom, rekao da je zadnja ponuda Vlade “maksimum maksimuma”, a to je 60 odsto isplate podsticaja u novcu i 22 odsto u repromaterijalu. Seljaci žele da ovaj iznos u repromaterijalu bude 40 odsto.

Čobanković je rekao da Vlada neće podleći pritiscima poljoprivrednika, jer bi to, kako je rekao, moglo dovesti do rušenja budžeta i time do bankrota Hrvatske.

Predsjednik Hrvatske Ivo Josipović pozvao je udruženja i Vladu da nastave pregovore i da, uvažavajući stanje u privredi, nađu rješenje za sadašnje stanje i provođenje reforme, posebno vodeći računa o pravednosti rješenja i položaju najugroženijih seoskih domaćinstava.

Procjenjuje se da više od 2 000 traktora blokira puteve u Hrvatskoj. U Velikoj Gorici i Ivanić Gradu otežan je saobraćaj na putevima koji vode ka glavnom gradu Hrvatske.

Potpuno je blokiran put koja povezuje Vinkovce i Osijek, kao i bjelovarska i đakovačka obilaznica, pa policija preusmjerava saobraćaj na druge pravce na ulazima u te gradove.

Blokade su i na putevima Garešnica-Kutina, Vinkovci-Jarmina, na Podravskoj magistrali, kod Pitomače, Virovitice, a postoje i desetine drugih punktova.

U proteste su se uključili i seljaci u Zagorju, Dalmaciji, a na nekim mjestima intervenisala je policija kako bi omogućila saobraćaj.

bih-x.info

Posted by on 2010-03-07. Filed under Svijet. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. Both comments and pings are currently closed.

You must be logged in to post a comment Login