Japan ublažava sankcije Sjevernoj Koreji

Japan

Japan

Japan je odlučio da ublaži sankcije prema Sjevernoj Koreji, pošto je Pjongjang ponovo otvorio istragu o sudbini japanskih građana otetih u Sjevernoj Koreji.

Japan će, prema toj odluci, ukinuti putne zabrane u i iz Sjeverne Koreje, ograničenja o količini novca koja može da bude poslata ili unijeta u Sjevernu Koreju bez obavještavanja japanskih vlasti, a bit će dozvoljeni i pozivi u lukama sjevernokorejskih brodova u humanitarne svrhe, prenosi Rojters.

“To je samo početak”, rekao je japanski premijer Shinzo Abe, koji je u fokus svog mandata postavio otkrivanje sudbine otetih Japanaca.

Abe je naglasio da će Japan učiniti sve da se to pitanje dovede do kraja.

Britanska agencija navodi da će ublažavanje sankcija imati minimalan ekonomski efekat, ali da bi to mogao biti prvi korak prema poboljšanju narušenih odnosa Tokija i Pjongjanga.

Odluka Tokija donijeta je u vrijeme izrazite zabrinutosti međunarodne zajednice zbog sjevernokorejskog nuklearnog i raketnog programa.

Japan je naglasio da ta njihova odluka ne znači iskorak u odnosu na obaveze prema saveznicima – Americi i Južnoj Koreji u zajedničkoj politici prema Sjevernoj Koreji.

Međutim, pojedini američki analitičari smatraju da “postaje sve teže i teže za Sjedinjene Države da se pretvaraju da je sve u redu u vezi koordinacije politike prema Sjevernoj Koreji, kada se Japan pomjera s puta”.

Sjeverna Koreja saglasila se u maju da ponovo otvori istragu o japanskim državljanima, koji su u cilju špijunske obuke oteti ’70-tih i ’80 – tih godina. Zauzvrat, Japan je obećao smanjivanje određenih sankcija, prenosi B92.

Posted by on 2014-07-04. Filed under Svijet. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. Both comments and pings are currently closed.

You must be logged in to post a comment Login