Japanci zainteresovani za finansiranje projekata u RS

JICA

JICA

Eksperti Japanske agencije za međunarodnu saradnju (JICA) zainteresovani su za finansiranje projekata koji doprinose ublažavanju klimatskih promjena, po veoma povoljnim kreditnim uslovima, izjavio je pomoćnik ministra industrije, energetike i rudarstva Republike Srpske (RS) Ljubo Glamočić.

Glamočić je rekao da je riječ o projektima u vezi sa smanjenjem emisije štetnih gasova i efekta staklene bašte, kontrolom zagađenja, uštedom energije i očuvanjem resursa, kao i promocijom obnovljivih izvora energije.

Projekti podrazumijevaju izgradnju energetskih postrojenja, rekonstrukciju postojećih, kao i ulaganje u distributivnu mrežu – rekao je Glamočić koji je jučer u Banjaluci razgovarao sa ekspertima Japanske agencije za međunarodnu saradnju.

Prema njegovim riječima, sljedeći korak je dostavljanje prijedloga mogućih projekata predstavnicima Agencije.

“Nakon pregleda predloženih projekata, Japanska agencija će poslati konsultanta koji će prikupiti dodatne informacije o odabranim projektima”, istakao je Glamočić.

On je podsjetio da je Vlada Japana do sada kreditirala projekat nabavke rudarske opreme za RiTE “Ugljevik” i RiTE “Gacko”, kao i projekat odsumporavanja dimnih gasova u RiTE “Ugljevik” u iznosu 90 miliona eura.

Glamočić je dodao da je jučerašnji sastanak nastavak dosadašnje dobre saradnje sa Japanskom agencijom za mađunarodnu saradnju u oblasti energetike.

srna / bih-x.info

Posted by on 2010-03-11. Filed under Ekonomija. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. Both comments and pings are currently closed.

You must be logged in to post a comment Login