”Jedan je Muhamed Ali” na sceni NPS – priča o porodici, sjećanju, traganju za identitetom…

Na sceni Narodnog pozorišta Sarajevo 27. januara, sa početkom u 19.30 sati, premijerno će biti izvedena dramska predstava “Jedan je Muhamed Ali”, autora Almira Imširevića, u režiji Dine Mustafića. Imširevićev Muhamed Ali, priča je o porodici, sjećanju, odnosu oca i sina, sazrijevanju, traganju za identitetom.

Jedan je Muhamed Ali intimni je porodični tekst Almira Imširevića koji je višeslojan, a u poetskom stilskom ključu Imširevićevih prethodnih tekstova. Bosanskohercegovački autor jedan je od rijetkih pisaca koji je u neprekidnom kreativnom dijalogu sa cijelom pozorišnom zajednicom.

“Ja volim strašno njegov smisao za humor, ironiju i to je ono što će sasvim sigurno u ovoj predstavi biti, rekao bih sveprisutno, ali i ono što krasi njegov rukopis ili što sam se ja trudio zajedno sa svojim saradnicima i glumcima da izvedem do kraja, a to je i emotivnost”, ističe Mustafić.

“Ovo je predstava koju sasvim sigurno svako mora da pogleda. Ona je duboko naša priča, beskrajno je nježna, jako je duhovita i ima taj Alijev udarac na kraju, odnosno, kako sam već pisala, ne baš kao Ali jer jedan je Ali”, kaže Vedrana Božinović, dramaturginja i glumica.

U predstavi će i publika biti svojevrsni akter, uz glumce se računa i na publiku pa se očekuje da će svaka izvedba biti drugačija i posebna.

“Ulazi u sve pore pozorišta, tako da je ovaj tekst i o pozorištu i o glumcu i o režiseru i o našem identitetu i o porodici i odnosu oca i sina i o taksistima i o Muhamedu Aliju, otvara milion, milion stvari i milion tema”, naglašava glumac Ermin Sijamija.

“Ovo zaista jeste jedan maestralan tekst domaćeg živućeg pisca koji je bio tu s nama, radio, nije htio gledati probe, ali imali smo nekako i njegov taj upliv, znali smo iz čega je sve to krenulo”, kaže glumica Sanela Krsmanović-Bistrivoda.

Scenografkinja i kostimografkinja je Lejla Hodžić, kompozitor predstave je Damir Imamović, a koreografkinja Ena Kurtalić. Video dizajn radi Zlatan Filipović.

Posted by on 2024-01-25. Filed under Kultura. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. Both comments and pings are currently closed.

You must be logged in to post a comment Login