Josipović: ‘Jasenovac je najveći spomenik zla’

Predsjednik Hrvatske Ivo Josipović

Predsjednik Hrvatske Ivo Josipović

Predsjednik Hrvatske Ivo Josipović, povodom Međunarodnog dana sjećanja na žrtve holokausta, rekao je da je ustaški logor Jasenovac najveći spomenik zla.

Josipović je dodao i da se hrvatski narod “nasuprot zločinačke ustaške ideologije, većinski opredijelio za antifašizam”.

“Jasenovac je najveći spomenik zla koje je vladalo i u Hrvatskoj, zla koje ne smijemo zaboraviti i koje nas podsjeća da smo ovdje među našim ljudima imali one koji su spremni na zločin”, rekao je Josipović u Saboru Hrvatske.

On je podsjetio da su postojali i oni koji su imali hrabrosti da se odupru takvoj ideologiji, koji su spašavali pojedince i zaslužili naziv pravednika među narodima. Hrvatski predsjednik je ukazao da “politička situacija izaziva reminiscencije na prošlost”.

Prema njegovim riječima, obilježavanje Međunarodnog dana sjećanja na žrtve holokausta prilika je da se razmisli o obeštećenju porodica koje su stradale i kojima je oduzeta imovina.

Posted by on 2013-01-29. Filed under Svijet. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. Both comments and pings are currently closed.

You must be logged in to post a comment Login