Juventus otvorio novi stadion

Juventus Juventus je jučer otvorio  novi stadion. Najveći italijanski klub stadion je dobio na mjestu nekadašnjeg “Dele Alpija” i poslao jasnu poruku najbrojnijim navijačima na Apeninima – počinje nova era. Gost na proslavi bio je engleski Notts County klub koji je bio uzor u osnivanju Juventusa.

Ceremonija otvaranja je protekla u slavljeničkoj atmosferi, najveći italijanski klub je dobio svoj stadion, prvi u Italiji su se odlučili na ovaj korak, a kako reče Fabio Capelo, pokazali su ostalim klubovima koji je jedini put povratka na staze stare slave.

Sam program bio je posvećen legendarnim asovima koji su stvorili jedan od najuspješnijih i najtrofejnijih klubova na planeti, ali je i ovaj dan iskorišten da se federaciji baci nova rukavica u lice, naime nekoliko puta u programu je potencirano da Juve ima 29 titula i da su one osvojene na terenu, a zatim otete “Staroj dami”.

Novi stadion ima oko 41 000 mjesta, koštao je 105 miliona eura.

Ideja se rodila još devedesetih u vrijeme najvećeh uspjeha, ali je realizacija počela 2008. u ne baš najsretnijim vremenima poslije senke koju je bacio “farsopoli”.

Nema atletsku stazu, navijači su udaljeni samo sedam metara od terena, u slučaju problema dovoljno je nevjerovatnih 240 sekundi da se kompletno isprazni.  Nema ni visokih ograda, sva mjesta su za sjedenje, stadion budućnosti drugim riječima.

Već prve godine donijeće profit od oko 20 miliona eura, slijedećih desetak više, od sponzora, ali i poslovnog prostora.

Računa se da će Juve odmah dobiti ogromnu finansijsku prednost u odnosu na italijanske rivale, a u klubu se nadaju da je ovo prvi korak u povratku na sam vrh.

“Za Juventus nije važno da pobjeđuje, to se kod nas jedino računa”, rekao je legendarni  Boniperti.

“Znam da moj deda gleda ovo sa neba i da je ponosan”, dodao je nasljednik imperije John Elkan.

Gost je bio Notts County , klub od koga je Juve uzeo “pelcer” 1897. kada je osnovan.

Ceremonija je počela izlaskom žirafa koje su simbol kluba i koje su formirale godinu osnivanja, nakon toga su navijači kroz flešbekove vidjeli detalje slavne istorije.

Utakmica protiv engleskog kluba bila je revijalna, a pravo vatreni krštenje “bjankoneri” će imati u nedelju od 12:30 kada na novom stadionu gostuje Parma.

Posted by on 2011-09-09. Filed under Sport. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. Both comments and pings are currently closed.

You must be logged in to post a comment Login