Kako je nastao misionarski položaj?

Svi znamo za izraz misionarski položaj, kojim opisujemo najčešći položaj spolnog odnosa. Jeste li ikada pomislili od kada se to misionari seksaju, pa da je po njima nazvan neki položaj?!

seks, misionarskiŽena leži na leđima, s podignutim koljenima, a muškarac na njoj. S obzirom na to, da su se misionari bavili drugim čovjekoljubivim djelima, naziv tog položaja je začuđujući i – kako ćemo saznati u nastavku članka – tek puka slučajnost. Za sve je “kriv” gospodin Alfred Kinsey.

Misionarski položaj kroz istoriju
Misionarski položaj se pojavljuje u umjetnosti starih Grka, Egipćana, starih civilizacija Južne Amerike, Kine, Japana. Neki su, zbog učestalosti motiva, zaključili da je to omiljeni položaj. Svakako je misionarski položaj svoju prednost pred drugim položajima dobio prije iz vjerskih ili etičko-zdravstvenih razloga, nego zbog superiornosti samog položaja. Ako zamislimo misionarski položaj na tvrdom tlu, ili na kamenu, dolazimo do ideje zašto barem za žene takav položaj nije bio najugodniji. Ali, ko je u to vrijeme uopšte brinuo za žensko mišljenje…

Tako su stari Grci radije općili stojećki, sve dok, navodno, Artemida nije raširila uvjerenje kako je misionarski položaj “jedini pravi i prirodan”, jer potvrđuje dominaciju muškarca nad ženom. Krščanska crkva je došla do sličnih zaključaka i to na temelju promatranja životinjskog carstva, a navodno ga je preporučivao i sam Toma Akvinski. Argumentiranje ide u tom smjeru – misionarski položaj je najbolji za oplodnju, pa zbog toga drugi položaji nisu ni potrebni. Ako slijedimo nauku crkve, da je jedini cilj spolnog odnosa začeće, a sve ostalo grijeh iz strasti, tada su svi ostali položaji za seks grijeh. Takva i slična razmišljanja, potiču iz srednjeg vijeka, sačuvala su se jedino na američkom tlu. Konačno, prvi su se doseljenici pokazali kao pravi majstori izmišljanja rigoroznih zapovjedi i još nevjerojatnijih teoloških argumentacija kojima su ih branili.

“Englesko američiki položaj” = misionarski položaj
Naravno, tada nisu govorili o “misionarskom položaju”, već je svaki jezik imao svoj vlastiti naziv. Opsežna studija “Spolno ponašanje muškaraca”, autoraAlfreda Kinsleya, u SAD-u je izašla 1948. godine (2004. godine snimljen je odličan film o njegovom životu i radu). U toj studiji Kinsley navodi primjer iz knjige Malinowskega, gdje ovaj navodi kako su divljaci, iz plemena Trobrianders, uz ognjišta parodirali englesko-američki položaj, kojeg su nazivali “misionarskim”. Taj navod do danas nije potvrdio ni jedan antropolog, seksolog ili lingvist. Robert Priest tvrdi kako se radi o o slučajnoj mješavini raznih činjenica i interpretacija, u šta se nećemo podrobnije upuštati. Izraz se “primio” i ušao u druge jezike, na primjer Missionarsstellung, postura del misionero, position du missionaire. Ako mu promijenite ime možda će postati zanimljivijim…

intimatemedicine / bih-x.info

Posted by on 2010-03-16. Filed under Ljubav & Seks, Magazin. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. Both comments and pings are currently closed.

You must be logged in to post a comment Login