Kako nahraniti kožu?

RajčiceOno što se nalazi na vašem tanjiru jednako je važno, ako ne i važnije, od krema i drugih mazalica na kojima ne štedite. Stoga, želite li čišći ten i nježniju kožu, sljedeći put kad idete u kupnju potrpajte u kolica i neke od sljedećih namirnica:

Rajčice

Definitivno jedan od najboljih zaštitnika vaše kože zbog snažnog antioksidansa – likopena! Neke studije sugeriraju da je likopen najbolji pomagač u zaštiti kože od oštećenja prouzročenih suncem.

Likopen se najbolje apsorbira u tijelu kada je kuhan ili obrađen, tako da je konzumiranje umaka od rajčica i kečap vjerovatno učinkovitije nego samo jedenje sirovih rajčica. Likopen je također topiv u masti i lakše se apsorbira u kombinaciji s masti, poput jaja, avokada i maslinovog ulja.

Crveno meso
 
Iako ga se često zaobilazi u popisima zdravih namirnica, nemasno crveno meso izvrstan je izvor bjelančevina i cinka. Nedavne studije pokazuju da je crveno meso čak bolji u liječenju akni od antibiotika.

Za proizvodnju kolagena, vaša koža treba aminokiseline glicin i prolin a bjelančevine iz crvenog mesa imaju najveću koncentraciju tih dviju aminokiselina. Mineral cink je također presudan za proizvodnju kolagena. Osim toga, cink je prirodno protuupalno sredstvo. Važna informacija za one koji ne jedu meso je da se visoke koncentracije glicina također mogu naći u morskim plodovima, prolin u siru i kupusu, a cink u leći, grahu i kamenicama.

Mahune

Ove zelene grahorice mogu vam pomoći s rastom kose i zdravijih noktiju. Mahune biste trebali smatrati zvijezdom svoje prehrane, jer oni su jedan od najbogatijih izvora silicija. Pojedite jednu šoljicu mahuna svaki dan kako biste već u roku od nekoliko nedelja imali ljepše i zdravije nokte i kosu.

Zeleni čaj

Nije tajna da je zeleni čaj prava tvornica antioksidansa. Njegov snažni protuupalni i antiage učinak se pripisuje visokoj koncentraciji katehina. Katehini iz zelenog čaja popravit će štetu nastalu izlaganjem suncu, stresu i zagađenosti zraka. Zeleni čaj se može koristiti oralno i lokalno kao zaštita kože od opeklina i nekih vrsta raka kože. Pokušajte piti  jednu šoljicu zelenog čaja dva puta dnevno tokom šest mjeseci i značajno ćete poboljšati probleme koje imate s crvenilom i ispucalim kapilarama.

Jogurt

Ne samo da je to glavni sastojak najboljih smoothiesa koje ste probali, jogurt je i prirodni probiotik, što znači da je zaslužan za snabdijevanje vašeg organizma “dobrim” bakterijama i borbu protiv gljivica. To vam je bitno ako imate probavnih problema ili ste skloni gljivičnim infekcijama, ali kakve to veze ima s hranjenjem vašeg lica? Eto, jogurt je odlična hrana za vaše lice u slučajevima problema s aknama, ekcemima, pa čak i prhuti. Samo budite sigurni da odaberete jogurte niske masnoće i niskog sadržaja šećera, jer šećer može pogoršati upalu.

Orasi

Iako je za većinu ljudi losos sinonim za omega 3 masne kiseline, orasi su također nevjerovatno bogat izvor!  Omega 3 masne kiseline će spriječiti upale u tijelu koje mogu biti uzrokovane stresom, pušenjem, zagađenošću zraka i izloženošću UV zračenjima. Sve to može uzrokovati kožna oštećenja kao što su akne, psorijaza, ekcemi i rosacea. Omega 3 masne kiseline biljnog porijekla, poput ovih iz oraha, su, naravno, protuupalne, pomažu sadržati vlažnost kože i štite tijelo od hemikalija i drugih toksina. Osim toga, alfa-linolenske kiseline (ALA) u ovim omega 3 masnim kiselinama pomažu u borbi sa suhoćom kože povezanom sa starenjem. Biljne omega 3 masne kiseline možete također pronaći u bademima, maslinovom ulju i sjemenkama lana.

Posted by on 2013-08-21. Filed under Magazin, Zdravlje & Ljepota. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. Both comments and pings are currently closed.

You must be logged in to post a comment Login