Kako se prodavala donirana oprema za poljoprivredu?

Bivši federalni ministar, dopremijer Federacije BiH i bivši parlamentarac Desnica Radivojević, koji je 2. aprila uhapšen zbog sumnje da je posredovao u nezakonitoj prodaji donirane mehanizacije, odnosno traktora koje je Kina još 2012. godine poklonila Bosni i Hercegovini, predat je Kantonalnom tužilaštvu u Sarajevu.

traktor
traktor

Kantonalni sud odredio je jednomjesečni pritvor Ivici Mladini kandidatu Stranke demokratske akcije (SDA) za federalni nivo na oktobarskim izborima i bivšem savjetniku tadašnjeg premijera Federacije Nermina Nikšića, Refiku Džafi i Vahidu Jašareviću, uhapšenim u akciji “Farmer”, a ostalih pet uhapšenih aktera ove afere pušteni su uz mjere zabrane.

Desnica Radivojević, Ivica Mladina, Refik Džafo i Vahidin Jašarević ostaju u pritvoru, osumnjičeni za zloupotrebu položaja i udruživanja radi činjenja krivičnog djela.

Mjere zabrana napuštanja mjesta boravka, zabrana sastajanja sa osumnjičenima i svjedocima u predmetu, kao i obavezno javljanje nadležnoj policijskoj stanici zatražene su za druge osumnjičene u ovom slučaju Refika Omerovića, Mehmeda Nikšića, Abdulaha Tutmića, kao i za Huseina Selimovića i Envera Smajića, koji su nakon krim-obrade u Federalnoj upravi policije (FUP) pušteni na slobodu.

Kako su potvrdili u FUP-u na osnovu naredbi Kantonalnog suda u Sarajevu na širem području Federacije Bosne i Hercegovine, oduzeto je 28 traktora i poljoprivrednih mašina, koje su nezakonito prodate i dodijeljene trećim osobama.

Tužiteljica Željka Tomić-Anđušić prilikom obrazlaganja prijedloga za određivanje pritvora osumnjičenima Ivici Mladini (bivšem savjetniku tadašnjeg premijera Federacije Nermina Nikšića), Refiku Džafi i Vahidu Jašareviću, navela je da je vrijednost nezakonito stečene koristi koju je ostvarila osumnjičena grupa iznosi više od milion maraka.

Ona je podsjetila da je NR Kina 2014. godine donirala poljoprivrednu opremu i mehanizaciju namijenjenu povratnicima u BiH u vrijednosti većoj od šest miliona maraka. Nakon poplava u maju 2014. godine Vijeće ministara BiH donosi odluku da se trećina te opreme i mehanizacije preusmjeri Vladi FBiH kako bi se dodijelila najugroženijim domaćinstvima na prostoru Zeničko-dobojskog, te Tuzlanskog i Posavskog kantona.

Vlada FBiH je ovlastila Mladinu da preuzme opremu, te nakon toga formirala komisiju za dodjelu te opreme, na čije čelo je imenovan Mladina, a u sastav su ušli drugi osumnjičeni u ovom slučaju Abdulah Tutmić, Senad Jakešić, Mehmed Nikšić, Enver Smajić i Husein Selimović.

Njihov zadatak je bio da prema strogo utvrđenim kriterijima dodijele opremu i mehanizaciju najugroženijim porodicama. Ti kriteriji su uključivali da primalac donacije mora imati registrovano poljoprivredno gazdinstvo, da je pretrpio štetu koju je verifikovao nadležni općinski organ i da ranije nije dobijao slične donacije. Suprotno tome, osumnjičeni su, prema navodima Tužilaštva, pronalazili ili kupce opreme ili fiktivne primaoce donacija, kojima bi “u papirima” bila uručena oprema, a potom bi ona bila prodata trećim osobama.

Kako je navela tužiteljica Nevena Alićehajić, Mladina je lično nudio traktore kao donaciju tražeći za to 10.000-15.000 konvertibilnih maraka (KM) po traktoru.

Džafo i Jašarević su, prema navodima Tužilaštva, bili posrednici, odnosno i oni su učestvovali u pronalaženju kupaca ili fiktivnih primalaca donacije.

Na ovaj način, kako tvrdi Tužilaštvo, Jašarević je prodao još nekoliko traktora u područjima u kojima se nisu mogle dijeliti donacije. Na isti način je, prema navodima tužiteljice, radio i Džafo, koji je za traktore tražio po 10.000 KM ili više.

Osim zloupotrebe prilikom podjele traktora, Mladina se tereti da je od 2015. godine nakon što mu je prestao mandat u Vladi FBiH nudio ljudima mogućnost da im “sredi” da dobiju traktor, lažno se predstavljajući kao vladin povjerenik ili kao konsultant kineske ambasade.

U takvim slučajevima tražio je kao protivuslugu iznose između 2.000-5.000 KM, ali ponekad i više, tako da je zabilježen primjer kada je tražio 20.000 KM.

Na ovaj način, kako tvrdi Tužilaštvo, Mladina je prevario više od 50 osoba.

Nakon hapšenja nekadašnjeg saradnika, čelnik SDP-a, bivši premijer Vlade FBiH Nermin Nikšić za ovdašnje medije je prokomentarisao:

“Vlada je tada formirala Komisiju želeći da osigura transparentan proces i da spriječi bilo kakve zloupotrebe. Ne znam tačno ko je sve bio član Komisije, ali je istina da je moj nekadašnji savjetnik Mladina bio jedan od njih. Ako je tačno da se i on sa ostalima bavio tim zloupotrebama, za šta ja ni u kojem slučaju nisam znao, onda treba da odgovara za to”, prokomentarisao je ove događaje Nermin Nikšić, ogradivši se od bilo kakvih zloupotreba u ovom slučaju.

Iz Ambasade NR Kine u BiH, poslali su saopštenje u kojem je navedeno da je kineska vlada pružila pomoć BiH nakon poplava, ne sluteći da donirani traktori i oprema nije predata stanovnicima pogođenim poplavama.

“Od relevantnih medija u BiH nedavno smo dobili informacije da je donirana oprema prodavana i da je bila predmet malverzacija. Nadamo se da će relevantne institucije BiH što prije saznati istinu, jer vjerujemo da one imaju sposobnost rješavanja tih problema”, poručili su iz Ambasade.

Predsjednik Udruženja poljoprivrednika FBiH Nedžad Bićo kaže kako je nečuveno da se ljudi na muci onih koji su izgubili sve u poplavama bogate.

“Sramota je da naši poljoprivrednici voze traktore stare više od 40 godina ili da ih nemaju uopšte jer su uništeni u poplavama, a da se novi traktori raznim mahinacijama umjesto da se dodijele onima koji su izgubili sve prodaju trećim licima”, konstatuje Bićo.

Ukupno, Federaciji BiH dodijeljeno je 96 traktora s pripadajućim priključcima, 37 motokultivatora, 52 motorne pile, 26 setova za mužu, 22 Iaktofrizera i 11 analizatora za mlijeko.

Posted by on 2019-04-07. Filed under Banja Luka, Doboj, Sarajevo, Vijesti iz BH gradova, Zenica, Žepče. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. Both comments and pings are currently closed.

You must be logged in to post a comment Login