Kakvu turističku sezonu očekivati ove godine?

Pandemija koronavirusa u protekloj godini najviše je pogodila turizam i turističke radnike. Zbog ograničenog putovanja, spas se tražio u domaćim destinacijama i domaćim turistima koji su i dalje u fokusu ponude domaćih turističkih radnika.

turisti, BiH, Neum
Neum

Prošlu godinu više nego ikada ranije građani Bosne i Hercegovine putovali su kroz svoju zemlju. Zatvorene granice ograničile su putovanja, pa su mnoge domaće destinacije ostvarile više od očekivanog zahvaljujući upravo domaćim gostima.

Čak 90% turista koji su ove godine ljetovali u Neumu bili su domaći, te tamošnji hotelijeri marketinške aktivnosti za predstojeću sezonu usmjeravaju upravo domaćim i gostima iz regije.

“Što se tiče špice sezone, mi se nadamo velikom priljevu domaćih gostiju. Međutim, nama trebaju i inozemni gosti budući da su u hotelskom smještaju u prijašnjim sezonama 90% su bili inozemni i oni u biti su ti koji produlje sezonu”, rekao je Davor Krešić, potpredsjednik Udruženja hotelijera BiH.

Skijališta trenutno rade punim kapacitetom najviše zahvaljujući skijašima iz BiH, dok je manji broj onih iz susjednih zemalja. Olimpijski centar Jahorina bilježi 12% veći promet u odnosu na isti period prošle godine.

Iako se o oporavku turizma može govoriti tek sa normalizacijom epidemiološke situacije, otvaranjem granica i prilivom i inostranih gostiju, turistički radnici najavljuju da će i dalje raditi na popularizaciji domaćeg tržišta i za domaće turiste.

“Turistička organizacija RS se ovu godinu usmjerio na on line promociju. Da se što kvalitetnije predstave turistički proizvodi iz naše zemlje, kako bi zadržali i domaće turiste, a naravno kada se steknu uslovi i kada se otvore granice da mogu i strani turisti da dolaze”, kazala je Sanela Šimun iz turističke agencije.

U tom pravcu su orijentisane i turističke agencije koje su još uvijek bazirane uglavnom na domaća i odredišta za koja ne trebaju negativni covid testovi.

“Očekujem da neće trebati PCR testovi za Hrvatsku i Crnu Goru. PCR ne treba za Egipat, za Dubai, Maldive, Zanzibar, većinom te interkontinentalne deastinacije. Ljudi koji su prebolili kroonu već se odlučuju, idu na egzotična putovanja”, kazao je Zoran Preradović iz Udruženja turističkih agencija RS.

Dok su domaći turisti u određenoj mjeri spasili banje, nacionalne parkove i destinacije u Hercegovini, gotovo nenadoknadivu štetu i dalje trpi tzv. gradski turizam. Mnogi hoteli u gradskim sredinama i dalje su zatvoreni, a bolje dane mogu očekivati tek sa normalizacijom epidemiološke situacije.

Posted by on 2021-01-26. Filed under Banja Luka, Mostar, Neum, Sarajevo, Vijesti iz BH gradova. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. Both comments and pings are currently closed.

You must be logged in to post a comment Login