Kapetanu Schettinu prijeti 2.500 godina zatvora!

Francesco Schettino

Francesco Schettino

Kapetan turističkog broda Costa Concordia Francesco Schettino mogao bi da bude osuđen na ukupno 2.500 godina zatvora, ako bude proglašen krivim za izazivanje brodoloma, višestruko ubistvo i prijevremeno napuštanje broda, koji se nasukao kraj italijanskog ostrva Giglio.

Brojku su izračunali italijanski mediji tako što su sabrali kazne za sva dijela za koja se „kapetan kukavica“ tereti.

“Kapetanu kukavici”, kako je Schettino nazvan nakon brodoloma, prijeti osam godina zatvorske kazne za svakog od 300 putnika i članova posade koje je ostavio u brodi kada se evakuisao. Prema izvještajima, on je ušao u jedan od čamaca za spasavanje i s obale posmatrao evakuaciju putnika.

Kazna od 15 godina čeka ga ako ga proglase krivim za ubistva i 10 godina u slučaju da se utvrdi njegova odgovornost za brodolom.

Pošto je 17 osoba poginulo u nesreći, a 15 još nije pronađeno, strahuje se da je 32 ukupan broj žrtava nesreće koja se dogodila 13. januara kada se kruzer nasukao na stijenu u blizini obale ostrva Giglio.

U ponedjeljak je sud saslušao zahtjev tužioca da se Schettino (52), koji je sada u kućnom pritvoru u svom domu u blizini Toskane, vrati u zatvor.

Odbrana je, s druge strane, podnijela zahtjev da kapetan bude oslobođen iz kućnog pritvora i da mu se dozvoli kaucija.

Nakon četvorosatnog saslušanja, sud je odgodio donošenje odluke za četvrtak, 9. februar, prenosi Daily Telegraph.

Schettino nije bio prisutan na saslušanju.

Posted by on 2012-02-08. Filed under Svijet. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. Both comments and pings are currently closed.

You must be logged in to post a comment Login