Katolici i protestanti još uvijek ne mogu pod isti oltar

papa Benedikt XVI

papa Benedikt XVI

Poruku prijateljstva uputio je papa Benedikt XVI. prema protestantima govoreći u nedjelju uveče u luteranskoj crkvi (Christuskirche) u Rimu.

Papa je govorio na njemačkom jeziku i naglasio kako je lijepo zajedno moliti, ali je priznao postojanje razlika između katolika i protestanata. “Ne možemo stajati pred istom oltarom”, rekao je Papa i naglasio kako je tome razlog u ljudskom grijehu, odnosno i katolici i protestanti “nose grijeh podjele”.

“Jedinstvo ne mogu učiniti ljudi, moramo se povjeriti Gospodinu, samo će nas On dovesti do jedinstva”, rekao je Benedikt XVI. u homiliji u luteranskoj crkvi u Rimu. Papa je naglasio kako “moramo shvatiti da smo mi uništiti jedinstvo, mi smo razjedinili hod u toliko putova”.

Kršćanska crkva je razjedinjena jer su ljudi razdvojili njen hod, ali “ako smo danas tu znači da slušamo istu Božju riječ, jedinog Hrista, svjedočeći jedinog Hrista”, rekao je Benedikt XVI. Griješno stanje je dovelo do podijele, ocijenio je Papa i potaknuo nadu u jedinstvo Crkve, poklon koji može dati jedino Bog.

Evangelistička Luteranska rimska zajednica je zahvalna Papi na prohvaćanju poziva da nas posijeti, rekli su Doris Esch i Jens-Martin Kruse, predsjednica i vođa rimske luteranske zajednice. Poziv Papi je upučen 2008. godine na 25. godišnjicu posjete luteranskoj crkvi Ivana Pavla II. koju je posjetio 11. decembra 1983.

Jens-Martin Kruse je kazao kršćanske crkve, pa i u njihovim “podijelama i tlačenjima” moraju pokušati biti zajedno posebno u trenucima patnje i boli. Ekumenski susret između Pape i Luterovih nasljednika održan je u posebno osjetljivom trenutku za Katoličku crkvu u Njemačkoj u kojoj ima približno isti broj katolika i protestanata (31 posto katolika i 32 posto protestanata). Katolička crkva u Njemačkoj je potresena skandalima oko svećenika koji su seksualno zlostavljali djecu. Ali, prema pisanju njemačke štampe otkrivaju se i pedofilski.

bih-x.info

Posted by on 2010-03-15. Filed under Svijet. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. Both comments and pings are currently closed.

You must be logged in to post a comment Login