Kazna za roditelje koji ne upišu dijete u školu 500 KM

škola U prvom upisnom roku u osnovne škole upisano je 3.420 prvačića. Od toga je 3.300 upisano u javne, a 120 u šest privatnih škola.

Oni roditelji koji još nisu upisali svoju djecu u školu trebaju to obavezno uraditi u augustovskom roku, koji počinje za desetak dana.

Prema procjenama Ministarstva obrazovanja i nauke KS, u drugom upisnom roku očekuje se još upis 500 prvačića. Tako će u septembru u školske klupe sjesti oko 4.000 đaka. Prilikom upisa treba dostaviti ljekarsko uvjerenje koje se može izvaditi u obližnjem domu zdravlja te rodni list djeteta koji ne smije biti stariji od šest mjeseci.

Za neprijavljivanje djece u školu ni u drugom roku predviđene su novčane kazne.

Kada dobijemo spiskove od škola, u septembru možemo vidjeti koje dijete nije upisano. Onda to prijavljujemo sudiji za prekršaj i tada je predviđena kazna od 500 KM. Mandatna kazna će se ponavljati sve dok se dijete ne upiše u prvi razred – kažu iz ovog ministarstva.

Posted by on 2011-08-04. Filed under Bosna i Hercegovina, Izdvojeno. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. Both comments and pings are currently closed.

You must be logged in to post a comment Login