Kina dronom protiv prepisivanja

KinaBespilotna letjelica je najnovije oružje kineskih vlasti u borbi protiv prepisivanja na prijemnom ispitu za upis na fakultet.

Dron je letio preko dva centra za testiranje u gradu Luoyang, u centralnoj kineskoj provinciji Henan, tražeći neobične signale upućene sa uređaja koji studenti krijumčare na ovom godišnjem, veoma važnom testu.

Nijedan signal nije detektiran u nedjelju, prvog dana testiranja, objavljeno je na internetskoj stranici provincije Henan, prenosi Srna.

Krijterij za upis

Skoro svi kineski svršeni srednjoškolci moraju da polažu ovaj test i njihov rezultat je glavni kriterij prema kojem se određuje na koji univerzitet mogu da se upišu.

Zvaničnik Biroa za radijsku superviziju i regulaciju rekao je da je dron, koji se zove “Lan”, koštao desetine hiljada dolara, prenio je AP.

U jučerašnjem testu učestvovalo je devet miliona srednjoškolaca.

Pritisak je ogroman i mnogi đaci provode mjesece učeći. Oni koji ne prođu mogu da ponavljaju godinu ili da traže slabije plaćen posao.

Izvor: Agencije

Posted by on 2015-06-11. Filed under Magazin, Tehnologija & Nauka. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. Both comments and pings are currently closed.

You must be logged in to post a comment Login