Kina najveći proizvođač klavira

klavirJedna od najvećih kineskih zvijezda klasične muzike počela je nevjerovatan trend. Milioni djece počeli su svirati klavir.

Taj instrument je u Kini toliko popularan, da je ta država postala njegov najveći svjetski proizvođač.

Osmogodišnja Liu Shanni, koja svira već dvije godine, svako jutro provodi za klavirom, a vještina i entuzijazam prosto zrače iz nje.

Novi pravci

U Kini 40 miliona djece uči svirati klavir, a to je trend koji treba zahvaliti Lang-Langu.

“Bila sam na jednom Lang-Langovom koncertu. Bila sam veoma mala. Mama me odvela i rekla: ‘Slušaj – Lang-Lang je dobar. On toliko dobro svira.’ To je stalno ponavljala”, kazala je učenica muzičke škole Liu Shanni.

Lang-Lang je jedna je od najvećih kineskih zvijezda klasične muzike.

Pojavio se u trenutku kada je srednja klasa Kineza, porodice s jednim djetetom, tražila nove pravce u kojima će usmjeriti svoju djecu.

Kao rezultat toga, samo za upis u muzičku školu djeca moraju uzimati instrukcije.

“Porodice se druže i upoznaju. Znate li koliko porodica sada ima klavir? Ako im dijete svira, roditelji su zadovoljni jer im se dijete ne zabavlja. Imaju dijete koje se bavi nečim korisnim”, rekao je nastavnik klavira Gay Ying.

Muzička škola Siamen nalazi se na otoku Gu-Lang-Yu, koji je već dugi niz godina pod evropskim utjecajem sviranja klavira.

No, ”virus” se proširio cijelom Kinom. Očekuje se da se broj vlasnika klavira do 2020. poveća za trećinu.

“Tolika potražnja iziskuje i proizvodnju. Kina ne samo da je najveće svjetsko tržište klavira, nego je i najveći proizvođač”, izvijestio je reporter Al Jazeere, Harry Fawcett.

Vješti radnici

U fabrici klavira Perl River nalazi se 2.000 vještih radnika koji proizvedu 140.000 klavira godišnje, a ta brojka se u posljednjih sedam godina udvostručila.

Iako rast kineske ekonomije polagano usporava, vjeruje se da je posao s klavirima siguran.

“Ljudi su sve bogatiji. Kinezi se sve više brinu za obrazovanje djece i odnos prema kulturi unutar porodice”, zaključila je June Wang, iz fabrike klavira Pearl River.

U Kini na svakih 100 domaćinstava dolaze tri klavira. To je i dalje daleko od evropskog prosjeka koji se kreće između 20 i 30.

Ipak, deseci miliona djece poput Shanni, posvetili su se muzici i ta se razlika brzo smanjuje.

Izvor: Al Jazeera

Posted by on 2015-04-11. Filed under Kultura. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. Both comments and pings are currently closed.

You must be logged in to post a comment Login