Kina smanjuje potrošnju fosilnih goriva brže od bilo koje države

industrijaKina smanjuje emisije koje su jednake ukupnim emisijama Velike Britanije za nešto više od četiri mjeseca u 2015. godini. Najveći potrošač uglja na svijetu će smanjiti korištenje fosilnih goriva brže nego bilo koja druga država, saopćeno je iz Energisa – Centra za edukaciju i podizanje svijesti o potrebi povećanja energetske efikasnosti.

Emisije Kine su u značajnom padu. Iako je ova država najveći potrošač uglja na svijetu, počinje da smanjuje korištenje fosilnih goriva brže nego bilo koja druga država na svijetu.

Službeni podaci pokazuju da je Kina smanjila svoje emisije u prva četiri mjeseca ove godine za onoliko koliko je Velika Britanija emitovala u istom periodu, rezultati su analize Greenpeace Energydesk platforme, navodi se u saopćenju.

U analizi piše da je potrošnja uglja u Kini pala za gotovo osam posto od početka godine do kraja aprila, a emisije ugljen-dioksida su pale za pet posto u odnosu na isti period 2014. godine.

Bosna i Hercegovina ima potencijal i otvorena vrata za smanjenje, pitanje je samo kada će se početi na tome raditi, saopćeno je iz Energisa, nevladine organizacije opredijeljene promovisanju energetske efikasnosti, čiste energije, korištenja obnovljivih izvora, zdravog okoliša i njihovom uticaju na ekonomiju Bosne i Hercegovine.

Podaci za april pokazuju da je potrošnja uglja manja za 7,4 posto u odnosu na prethodnu godinu. Daljni padovi korištenja fosilnih goriva u Kini će se dešavati jer kineska vlada donosi nove propise o životnoj sredini i povećava ulaganja u obnovljive izvore energije, iako je ova država do sada uložila najviše u „čiste“ tehnologije.

Kako navodi Energydesk, značajno smanjenje emisija koje se vidi nakon prva četiri mjeseca, bit će još značajnije do kraja 2015. godine i to bi trebalo da bude najveće smanjenje emisija ugljen-dioksida jedne države u odnosu na prethodnu godinu.

John Sauven, izvršni direktor Greenpeacea Velike Britanije, rekao je da i druge države treba da imaju ciljeve kao Kina, te da ulažu u obnovljive izvore energije kao što to radi ova država.

“Kroz historiju se Kina koristila kao izgovor da se ne treba djelovati na klimatske promjene, a sada Kina svima treba biti primjer kako i zašto se treba djelovati na klimatske promjene. Jedan dio ovog pada emisija može biti uzrokovan i sporim rastom BDP-a, ali većina toga je naravno akcija kineske vlade da se smanji upotreba uglja i da se izvrši rebalans ekonomije. Smanjenje emisija u Kini je prevovremena poruka ostatku svijeta prije klimatskih razgovora UN-a u Parizu u decembru 2015. godine”, rekao je Sauven.

Velika ulaganja u obnovljive izvore energije doprinose i većim smanjenjima emisija.

Posted by on 2015-05-26. Filed under Svijet. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. Both comments and pings are currently closed.

You must be logged in to post a comment Login