Kina traži novu globalnu valutu za rezerve

dolar, jenKina je u subotu osudila “kratkovidne” političke svađe u SAD-u oko problema zaduženosti i poručila da svijet sada treba novu globalnu valutu u kojoj će se držati rezerve.

Agencija za kreditni rejting Standard & Poor’s snizila je u petak Sjedinjenim Američkim Državama (SAD) kreditni rejting za jedan stepen, s najvišeg mogućeg AAA na AA+, što je dosad nezabilježen slučaj u toj najvećoj svjetskoj ekonomiji.

“Kina, najveći kreditor jedine svjetske supersile, ima sva prava sada zahtijevati da se SAD pozabavi sa svojim strukturalnim dužničkim problemima i osigura sigurnost kineske dolarske imovine. Trebala bi biti uvedena međunarodna supervizija oko pitanja dolara, a opcija bi mogla biti i nova, stabilna i sigurna globalna valuta za rezerve radi sprječavanja katastrofe koju je uzrokovala bilo koja zemlja”, objavila je u svom komentaru kineska državna novinska agencija Xinhua.

Snižavanje kreditnog rejtinga SAD-u rizik je za finansijska tržišta, smatraju kineske ekonomisti, te procjenjuju da će to Kinu, najvećeg vlasnika američkih trezorskih zapisa, nagnati da ubrza diversifikaciju svog portfelja.

“Zbog toga će doći do haosa na finansijskim tržištima, barem u kratkom roku. Najdirektniji utjecaj toga na Kinu bit će udarac na njene rezerve. Vrijednost dolarskih ulaganja Kine će pasti, a efekt smanjivanja mogao bi biti velik”, smatra Li Jie, direktor kineskog Instituta za istraživanje rezervi.

Ranije ove sedmice Kina je zatražila od Washingtona da odgovorno postupa s pitanjem svoga duga, upozorivši da bi neizvjesnosti na tržištu trezorskih zapisa mogle potkopati globalni monetarni sistem i ugroziti ekonomski rast.

Peking je ponovno zatražio od Washingtona da zaštiti njegova dolarska ulaganja, za koja analitičari procjenjuju da u kineskim rezervama dosežu oko dvije-trećine. Kineske rezerve najveće su u svijetu, a procjenjuju se na 3.200 milijardi dolara.

“Kina će biti prisiljena razmotriti druga ulaganja za svoje rezerve. Američki ‘trezorci’ više nisu sigurni. Mnogo je klasa imovine na svjetskim tržištima koja su rizičnija od AAA, ali i manje rizična od AA+”, tvrdi Li.

Oglasilo se jutros i filipinsko ministarstvo finansija, ustvrdivši da bi snižavanje američkog kreditnog rejtinga moglo povećati neizvjesnosti na financijskim tržištima i usporiti globalnu ekonomiju, te da to ističe potrebu za uvođenjem alternativne globalne valute u kojoj će se držati rezerve.

“Ako se SAD ne pozabavi svojim fundamentalnim problemima, mislim da bismo mogli ući u eru manje predvidljivih i nestabilnijih globalnih finansijskih tržišta. Globalni regulatori morat će uz više koordinirati svoje poteze, a to ističe potrebu za novim okvirom u sklopu kojeg bi se ta koordinacija provodila”, istaknuo je Cesar Purisima, filipinski ministar finansija.

Ipak, filipinska centralna banka objavila je jutros da će američki dužnički papiri i dalje biti sastavni dio rezervi kojima upravlja banka, uprkos snižavanju američkog rejtinga, jer se smatraju sigurnim utočištem zbog svoje likvidnosti.

Posted by on 2011-08-06. Filed under Uncategorized. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. Both comments and pings are currently closed.

You must be logged in to post a comment Login