Kineska ekonomija u 2014. zabilježit će rast od 7,5 posto

Kina

Kina

Međunarodni monetarni fond (MMF) saopćio je kako očekuje da će kineska ekonomija u ovoj godini zabilježiti rast od oko 7,5 posto.

Navedeno je da se domaća potražnja počela smanjivati, što je odraz smanjenja investicija i povećanog rizika od većeg prilagođavanja aktivnosti na tržištu nekretnina, međutim, očekuje se da će mjere koje su poduzele vlasti da podrže rast biti usklađene s godišnjim ciljem od 7,5 posto.

MMF ističe da su potrošnja i tržište rada stabilni, a očekuje se da će globalni oporavak omogućiti nastavak aktivnosti. Prognozirano je da će inflacija ostati ispod tri posto.

Fiskalna politika je povoljna i dobijala je stimulanse većinom putem vanbudžetske potrošnje na nivou lokalnih vlasti.

Rast u ukupnom socijalnom finansiranju – obuhvatna mjera finansiranja privatnog sektora – usporio je s 22 posto u maju 2013. na 16 posto u maju 2014. Istovremeno je poduzet niz koraka kako bi se ojačala regulacija i nadziranje – posebno u sektoru sivog bankarstva – i porasta u međubankovnim kamatnim stopama u drugoj polovini prošle godine, iako su početkom godine mnogi koraci zaustavljeni.

Eksterni rebalansi su opali, a trenutni suficit na računu je pao na 1,9 posto BDP-a.

Što se tiče domaćeg rebalansa, iako su investicije predstavljale najveći doprinos rastu u 2013., porast potražnje bio je snažan, prihodi u gradskim domaćinstvima rastu brže nego BDP, a udio usluga u proizvodnji i zaposlenosti bilježi porast.

MMF uobičajeno održava bilateralne razgovore s članicama svake godine. Tim MMF-a posjeti zemlju, sakupi ekonomske i finansijske informacije i razgovara sa zvaničnicima države o ekonomskom razvoju i politikama države.

Posted by on 2014-08-02. Filed under Svijet. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. Both comments and pings are currently closed.

You must be logged in to post a comment Login