Kineski fenomen koji je nadmašio Apple osvaja svijet

Xiaomi

Xiaomi

Kineska kompanija Xiaomi u prvom kvartalu je u Kini prodala više telefona od Applea, a sada kreću u osvajanje međunarodnih tržišta.

Kada se priča o kompaniji čiji je izvršni direktor velika ikona, čija predstavljanja proizvoda prate hiljade vjernih fanova i čije tablete i pametne telefone koriste milioni ljudi, većina bi pomislila da se radi o Appleu. Međutim, jedna relativno nepoznata kineska kompanija takođe ima fanatične fanove i prodaje milione pametnih telefona i tableta, a na kineskom tržištu je čak prodala više smartfona od Applea i za kratko vrijeme postala fenomen na mobilnom tržištu – Xiaomi.

Ova je kompanija osnovana tek 2010. godine (njena tržišna vrijednost već sada iznosi 10 milijardi dolara) a u svom kratkom usponu prema vrhu koristila je potpuno drugačiju taktiku od Applea i Samsunga zahvaljujući kojoj su u samo nekoliko godina postali jedna od vodećih mobilnih kompanija u Kini, ali i na svijetu.

Naime, Xiaomi za razliku od konkurencije ne troši veliki novac na oglašavanje i njihovi telefoni se ne mogu kupiti u prodavnicama (pa ne moraju plaćati maržu trgovcima), već samo putem interneta, što im omogućava da prodaju puno jeftinije telefone u odnosu na ostale mobilne kompanije – npr. Xiaomijev telefon u Kini košta oko 200 dolara, dok je cijena iPhonea veća od 700 dolara.

Njihove uređaje koji rade na Androidu krase kvaliteta izrade i odlične performanse, napominju na stranici 9to5 Mac, a najveća reklama su im sami korisnici i njihove pohvale na internetu i društvenim mrežama.

Xiaomi je prošle godine prodao 18,7 miliona pametnih telefona u Kini, što je manje od Applea koji je tokom 2013. prodao više od 23 miliona smartfona na tom tržištu, ali ove godine situacija se promijenila pa je Apple u prvom kvartalu prodao 9 miliona telefona, dok je Xiaomi u prva tri mjeseca ove godine prodao čak 10,4 miliona telefona čime je preskočio Apple na ovom tržištu.

Ova kompanija u budućnosti ima još veće planove tako da je njihov harizmatični izvršni direktor Le Jun (kojeg mnogi nazivaju kineskim Steveom Jobsom) u Xiaomi doveo poznatog Googleovca Huga Baru koji će im pomoći da u budućnosti zauzmu još veći udio kineskog, a kreću i u veliki pohod na međunarodno tržište na kojem bi u budućnosti mogli da imaju veliku ulogu.

Posted by on 2014-06-11. Filed under Svijet. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. Both comments and pings are currently closed.

You must be logged in to post a comment Login