Kineski plan: Sa 320 kilometara na sat do Londona

vozŽeljeznica bi mogla da poveže razne kontinente, ako bude proveden kineski plan izgradnje željezničke trase kroz 17 država, od Pekinga do Londona. Vozovi bi razvijali brzinu od 320 kilometara na sat.

Uz to, Kina želi da poveže Peking i američke centre preko Sibira, ispod Beringovog prolaza, Aljaske i Kanade.

Ovi mega-projekti još nisu krenuli, ali se o njima intenzivno razmišlja, a neki tvrde kako bi mogli postati stvarnost već do 2020. godine!

Kada se govori  o uspjehu kineskog željezničkog saobraćaja  onda se primarno govori o vozovima velike brzine koji obaraju rekorde. Prošlo je svega šest godina od kada je prvi kineski voz  velike brzine povezao Peking sa obližnjom lukom Tianđin.

Ove brze linije obuhvataju više od 10.000 kilometara, a taj podatak je fascinantan, ako se uzme u obzir da je ta površina veća od cijele Evrope.

Kineski vozovi velike brzine povezuju više od 100 gradova širom zemlje. Dnevno, skoro dva miliona putnika koristi vozove u Kini.

Najduža linija od 2.400 kilometara spaja Peking sa gradom Šenžen (i 28 gradova u nizu) na granici s Hong Kongom. Do 2015. godine ta bi se linija trebala spojiti sa Hong Kongom.

Brzi vozovi putuju kineskim prugama već pet godina, a sada su spremni da  pokažu svoju globalnu snagu i prevoze međunarodne putnike, navode kineski mediji.

Kina je izgradila najdužu i najviše korištenu mrežu pruga za brze vozove u svijetu, skoro 10.000 kilometara.

Kineska željeznička tehnologija je vodeća u svijetu. Nove tehnologije u izradi pruga omogućile su brzim vozovima  putovanja na velikim udaljenostima preko močvara i brdskih predjela, tehnički problemi su riješeni, a sigurnost je osigurana.

Posted by on 2014-08-30. Filed under Svijet. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. Both comments and pings are currently closed.

You must be logged in to post a comment Login