Klimatske promjene ugrozile rezerve hrane u svijetu

žitoJedno od najsuhljih ljeta u historiji Teksasa ostavilo je trag na usjeve u regionu, što je farmere i rančere do sada koštalo više od pet milijardi dolara, a eksperti upozoravaju da će klimatske promjene, prema svemu sudeći, ugroziti rezerve hrane u svijetu.

Naučnici razvijaju nove vrste usjeva prilagođene promjenljivoj klimi. To je jedan od najvećih izazova na svijetu u periodu u kojem će svjetska populacija do sredine vijeka da se približi broju od devet milijardi, sa sadašnjih sedam. Naučnici na jugu SAD, u Teksasu, pripremaju jedan izuzetno važan usjev za promjenu klime.

Rod kukuruza se ove godine u Teksasu smanjio, zbog rekordnih vrućina i suše.

“U stvari, možda je to bila najsušnija godina svih vremena”, kaže Thomas Marek, stručnjak za navodnjavanje na teksaškom Univerzitetu A&M.

Iako je ovo bila užasna godina za farmere, za Mareka i njegove kolege bila je gotovo savršena. U ovoj istraživačkoj stanici udaljenoj sat vožnje na sjever od Amarilja, oni pripremaju farmere za buduće toplije, sušnije godine. Wenvey Shu predvodi tim koji istražuje odgajanje kukuruza.

“To će biti sve važnije i važnije. Zbog promjene klime, hladna područja su sve hladnija, a topla su sve vrelija. Kada imate vrućinu, imate i sušu”, kaže Shu.

Od pretoplog vremena i suše, kukuruz dobija mrku boju. To znači i kraj fotosinteze, procesa u kojem kukuruzne mladice pretvaraju sunčevu svjetlost u klipove pune skroba

Shuov kolega Chingwu Shu identifikovao je gene zahvaljujući kojima tropske vrste kukuruza u tim uslovima duže ostaju zelene.

“Ako su duže zelene, produžuje im se i fotosinteza. A kada fotosinteza traje duže, i zrna se duže popunjavaju”, navodi on.

Biljke koje duže ostaju zelene, u sušnim godinama proizvode veće klipove. Ekipa naučnika ukrstila je kukuruz za genima zahvaljujući kojima održava zelenu boju, sa drugim visokoproteinskim vrstama, da bi se došlo do najboljih izdanaka. Naučnici su koristili tradicionalno ukrštanje umjesto genetskog inženjeringa, koji je podložan mnogo strožim pravilima. Ipak, pronalaženje savršene vrste kukuruza je težak zadatak, kaže Thomas Marek.

“Tu ne postoje jednostavna rješenja. Prema tome, kada ubacite novi gen ili neku posebnu karakteristiku, možete u manjoj mjeri da smanjite maksimalnu proizvodnju. Ali onda, mi ne znamo šta će te godine da uradi majka priroda”, ističe Marek.

Ove godine, majka priroda nije bila naklonjena konvencionalnim vrstama kukuruza, ali su zelenije vrste proizvele veće listove sa više klipova od onih bez dodatka. To je korak koji obećava, ali će biti potreban dodatni rad prije nego što sjemenje na koje suša manje utiče bude dostupno farmerima. A kada dođemo do toga, Šu kaže da će korist daleko prevazići granice SAD.

“Kada budemo pronašli kukuruz otporan na sušu, sjemenje će moći da se koristi širom sveta”, rekao je Shu.

A svijetu će to biti veoma potrebno, s obzirom da promjena klime otežava ishranu sve većeg broja stanovnika – ocjenjuje Glas Amerike.

Posted by on 2011-11-28. Filed under Svijet. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. Both comments and pings are currently closed.

You must be logged in to post a comment Login