Kod Londona otkrivene velike rezerve nafte

nafta

nafta

Engleska energetska kompanija UK Oil and Gas Investments, saopćila je u četvrtak da su u blizini londonskog aerodroma Gatwick otkrili nova nalazišta nafte, za koje se pretpostavlja da sadrže rezerve i do 100 milijardi barela.

Iz ove kompanije su saopćili da su sondažna bušenja na prostoru Horse Hilla započeta prošle godine i da su do sada došli do rezerve od 158 miliona barela nafte, ali naglašavaju da je to samo mali dio znatno većih rezervi, koje sadrže i do 100 milijardi barela nafte.

Generalni direktor UKOG-a Stephen Sanderson je na internet stranici kompanije podsjetio da su prva iskopavanja u Londonu započeta prije 30 godina, te da se razvijenom tehnologijom uspjelo doći do otkrića nafte na ovom području.

Veća kupovna moć

“Vjerujemo da otkriće na području Horse Hill može biti potencijalna rezerva svjetskih razmjera”, dodao je Sanderson.

Ukazujući na činjenicu da je Velika Britanija u Sjevernom moru u protekle četiri decenije proizvela ukupno 45 milijardi barela nafte, stručnjaci tvrde da je posljednje otkriće rezervi kod Londona veoma važno za razvoj tog sektora u Velikoj Britaniji.

Inflacija u Velikoj Britaniji usporila je u decembru prošle godine zbog pada cijena nafte na najniži nivo od 0,5 posto, saopćio je Zavod za statistiku u Londonu.

“Pad cijena nafte trebao bi značajno povećati kupovnu moć domaćinstava”, kazao je Paul Hollingsworth iz kompanije Capital Economics.

Posted by on 2015-04-11. Filed under Svijet. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. Both comments and pings are currently closed.

You must be logged in to post a comment Login