Kolege se oprostile od nedužno ubijenih studentica, Edite i Selme

Edita Malkoč i Selma Agić

Edita Malkoč i Selma Agić

Komemorativna sjednica povodom tragične smrti Edite Malkoč iz Bosanske Krupe i Selme Agić iz Bugojna, studentica Odsjeka za psihologiju Filozofskog fakulteta, koje su preminule od posljedica saobraćajne nesreće, održana je danas pred punim amfiteatrom Fakulteta.

Skupu su prisustvovale brojne kolege ovih studentica, profesori Filozofskog fakulteta i drugi predstavnici akademske zajednice i kantonalne vlasti, te prijatelji i građani, koji su došli odati počast i izraziti žalost zbog nedužno oduzetih života.

Govoreći o nastradalim djevojkama, dekan Filozofskog fakulteta Salih Fočo naveo je niz njihovih dobrih osobina po kojima će ih pamtiti kolege, prijatelji, profesori…

– Došle su u Sarajevio, glavni grad BiH, da studiraju. Da ostvare svoje mladalačke snove, da se obrazuju. Da pomažu drugima – rekao je Fočo, dodavši da su njihovi snovi nasilno i brutalno prekinuti kada su bile na pragu svoje prve diplome, kao studentice treće godine.

Profesorica s Odsjeka za psihologiju Dženana Husremović navodi da su Edita i Selma bile vrijedne, pametne i druželjubive. Pune poštovanja i ljubavi za druge.

– To je život, na jedna vrata uđeš na druga izađeš. A sve ono što je između dvoja vrata ima smisao samo onda ako je ispunjeno ljubavlju, poštovanjem… Ako ova besmisao ima ikakav smisao onda je to da je važno voljeti drugog, poštovati jedni druge i uživati jedni u drugima. Jer niko od nas ne zna kome će vrata otvoriti – istaknula je ona.

Kolegica i prijateljica nastradalih djevojaka Amina Spahić podvlači da žali što je u tri godine druženja one najljepše riječi za njih sačuvala za momente kad ih one više neće čuti.

– Da sam znala da se neki trenuci neće više nikada ponoviti više bih u njima uživala. Naše bi kafe trajale duže, naručila bih pjesmu više na zabavama…Kada bi me pitali da kažem jednu rečenicu u kojoj bih opisala ko su bile one, rekla bih to su bile djevojke koje bi i mrtve poklonile dah – dodala je Spahić.

Još jedan od kolega Haris Hajrić naglasio je da su Edita i Selma prijateljice koje će uvijek pamtiti.

Edita Malkoč i Selma Agić život su izgubile 10. oktobra kad ih je u brzoj vožnji na pješačkom prelazu usmrtio Sanjin Sefić. Nakon toga je pobjegao s mjesta nesreće, a potom i iz države, te je za njim raspisana potjernica.

U holu Filozofskog fakulteta otvorena je i Knjiga žalosti, gdje su riječi pozdrava djevojkama upisale brojne njihove kolege, dok su zastave BiH ispred svih fakulteta Univerziteta u Sarajevu spuštene na pola koplja. Sva predavanja na sarajevskim fakultetima i akademijama počela su minutom šutnje, a danas i sutra je Dan žalosti na UNSA.

Posted by on 2016-10-12. Filed under Bosanska Krupa, Bugojno, Sarajevo, Vijesti iz BH gradova. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. Both comments and pings are currently closed.

You must be logged in to post a comment Login