Kolera prijeti da se proširi iz Iraka na region

IrakEpidemija kolere, koja vlada u Iraku, proširila se na Kuvajt i Bahrein, a prijeti da poprimi regionalne razmjere jer se milioni hodočasnika pripremaju da posjete tu zemlju, upozorio je danas direktor Unicefa u Iraku.

Kolera, koja dovodi do smrti usljed dehidratacije i otkazivanja bubrega, otrkivena je u septembru, zapadno od Bagdada, a do sada je od nje oboljelo najmanje 2.200 osoba dok je šest umrlo, prenosi Tanjug.

Unicef upozorava da se epidemija već proširila na region, a da se rizik od širenja može povećati zbog broja ljudi koji dolaze u Irak, izjavio je direktor Unicefa Peter Hawkins.

Naime, milioni šiitskih muslimana dolaze u Irak u decembru na vjerski ritual Arbaen, kojim se obilježava kraj godišnjeg perioda žaljenja zbog smrti Huseina, unuka poslanika Muhameda.

Kako je istakao Hawkins, kolera se već pojavila u Bahreinu, Kuvajtu i Siriji.

Međutim, Unicef je kasnije saopćio da još nije potvrđen nijedan slučaj u Siriji jer ogranizacija nema pristup područjima koje kontroliše Islamska država.

Ta organizacija navodi i da je svaki peti potvrđen slučaj epidemije u Iraku dijete, kao i da je početak školske godine odgođen za mjesec dana u velikom dijelu zemlje.

Unicef dodaje da nastoji da preduzme sve mjere u borbi protiv kolere, među kojima je i osiguranje flaširane vode i instaliranje cisterni s vodom, ali da nedostaje dovoljno finansijskih sredstava, kao i za većinu humanitarnih operacija u Iraku.

Epidemija kolere može se pripisati velikom broju faktora, među kojima se ističu nizak vodostaj Eufrata, poplave koje su zagadile rijeku, plitki bunari sa zagađenom vodom, kao i rat protiv pripadnika Islamske države, koji kontrolišu veliki dio teritorije na sjeveru i zapadu Iraka.

Zbog sukoba sa džihadistima raseljeno je više od tri miliona ljudi, od kojih mnogi žive u kampovima, gdje su povoljni uslovi za širenje epidemije kolere jer, kako se navodi, samo jedan zalogaj zagađene hrane ili samo gutljaj vode su dovoljni da izazovu infekciju.

Posted by on 2015-11-07. Filed under Svijet. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. Both comments and pings are currently closed.

You must be logged in to post a comment Login