Količina padavina u maju prošle godine bila tri puta veća od prosjeka

poplave BiH

poplave BiH

Prosječne količine padavina za maj iznose od 70 do 100 mm u većini predjela, ali je tokom maja 2014. godine u mnogim mjestima palo više od 200 mm kiše, ponegdje je bilo čak i 300 mm.

U pojedinim predjelima u maju 2014. količina padavina je bila tri puta veća od prosjeka, a većina majskih padavina je pala samo u 4-6 dana.

Obilne i česte padavine su počele u aprilu 2014. godine.

Naime, od 14. aprila do 4. maja kiša je padala gotovo svakog dana, ukupno 21 dan. Ciklon (polje niskog pritiska) se održavao u našem regionu i stalno se regenerirao usljed priliva vlažnog i uglavnom toplog zraka s jugozapada.

Tokom 3. i 4. maja bilo je obilnih padavina, pogotovo na sjeveru i te padavine su dovele do izlivanja pojedinih rijeka.

Od 5. je nakratko bilo suho, a 11. i 12. je ponovo padala kiša.

Sve ove padavine su dovele do toga da zemlja bude prezasićena vodom, a rijeke i podzemne vode su bile visoke prije početka jakih padavina 13.maja, precizira se u meteorološkom osvrtu na prošlogodišnje majske poplave.

Od 13. maja je jačao novi ciklon oko Italije i u Sredozemlju (đenovski zaliv). Kasnije je ovaj ciklon postao poznat pod imenom „Tamara“, a padavine koje je donio pokrenule su jake poplave 15.maja.

Naime, 13. maja uvečer je na jugu Bosne i Hercegovine, zatim i u centralnim i istočnim predjelima bilo vrlo obilnih padavina.

Ovaj ciklon je nastavio da jača i održavao se iznad našeg regiona i Srbije i narednih dana.

Na sjeveroistoku Evrope nalazio se vrlo jak i prostran anticiklon (polje visokog pritiska) koji je pravio „blokirajuću situaciju“ tj. nije dozvoljavao da se ciklon premješta ka jugoistoku, već da se tri dana održava u našem regionu.

Ciklon se regenerirao i tokom tri dana je bilo vrlo obilnih padavina, ponegdje je palo i  više od 200 litara kiše.

Manje padavina je bilo samo na jugu i na krajnjem sjeverozapadu. Tek 17. maja je ciklon postepeno slabio, a kiša je polako prestajala da pada.

Godinu dana poslije poplava 2014., koje su se javile u aprilu, maju, augustu i septembru, posljedice se i dalje osjećaju.

Međutim, najizraženije su bile majske poplave koje su uzrokovale katastrofalne štete u cijelom regionu.

Posted by on 2015-05-18. Filed under Banja Luka, Bijeljina, Bosanski Brod, Brčko, Doboj, Domaljevac / Šamac, Maglaj, Odžak, Olovo, Orašje, Prijedor, Šamac, Šamac / Domaljevac, Sanski Most, Sarajevo, Srebrenica, Tuzla, Vijesti iz BH gradova, Zavidovići, Zenica, Žepče. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. Both comments and pings are currently closed.

You must be logged in to post a comment Login