Koloseum u Rimu se nageo na južnu stranu

Rim, koloseumRimskom Koloseumu možda će biti neophodna strukturalna intervencija slična onoj koja je preduzeta na krivom tornju u Pizi jer je otkriveno da je južni dio drevnog zdanja niži za 38 centimetara od sjevernog.

Gradske vlasti otkrile su neravnomjernost na 2.000 godina starom amfiteatru prije godinu dana i u proteklih nekoliko mjeseci pažljivo kontrolišu situaciju.

Vlasti su izrazile uvjerenje da je za propadanje južne strane Koloseuma odgovoran gust saobraćaj u Rimu jer se nalazi nedaleko od jednog od najprometnijih autoputeva.

Od stručnjaka iz rimskog Univerziteta “Sapijenca” i Instituta za ekološku geologiju i geoinženjering /IGAG/ zatraženo je da provedu hitnu naučnu studiju kako bi utvrdili razlog potonuća.

Profesor Giorgio Monti iz odjeljenja za strukturalni inženjering na “Sapijenci” izrazio je strahovanje da možda postoji pukotina u temelju zdanja i da bi to moglo da bude objašnjenje zašto sjeverna i južna strana nisu više u horizontalnoj ravnoteži.

Posted by on 2012-07-30. Filed under Bosna i Hercegovina. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. Both comments and pings are currently closed.

You must be logged in to post a comment Login