Koncert Bečke filharmonije 2014. godine u Sarajevu

Bečka filharmonijaGradonačelnik Sarajeva Alija Behmen sa zamjenikom Igorom Kamočajijem primio je danas u Gradskoj upravi direktora Evropske emiterske unije (EBU) Joergena Francka i direktora Odjela za zabavni i muzički program Javnog emiterskog servisa BiH Dejana Kukrića.

Povod sastanka je bila organizacija koncerta Bečke filharmonije u Sarajevu kojim bi se 2014. godine obilježila 100. godišnjica od početka Prvog svjetskog rata.

“Projekt kojeg želimo realizirati je koncert Bečkog filharmonijskog orkestra koji bi se trebao održati u Sarajevu na simboličnom mjestu, a naš prijedlog je da to bude Vijećnica”, rekao je Franck.

Koncert bi bio emitiran putem više javnih emiterskih servisa za više miliona evropskih gledatelja.

Ideja ovog muzičkog nastupa i TV-produkcije nije samo obilježavanje jedne historijske tragedije, već i proslava rođenja nove Evrope i novog stoljeća.

“Muzička poruka tog velikog i jedinstvenog evropskog događaja bi bila pozitvna, jer muzika predstavlja jezik mira“, naglasio je Franck dodavši kako Javni emiterski servis BiH već sarađuje sa EBU-om na ovom projektu, a francuska i njemačka državna televizija su izrazile želju da se uključe u produkciju ovog događaja.

Gradonačelnik Behmen je istakao kako je velika čast što je Bečka filharmonija pristala da 2014. održi koncert u Sarajevu kojim bi se obilježila 100. godišnjica od početka Prvog svjetskog rata i kako je Grad Sarajevo spreman učestvovati u ovom značajnom projektu.

“Kultura treba da bude nosilac mira, ona svaku državu i grad čini onim što oni jesu. Mi u Gradskoj upravi držimo do kulture ovog grada, Sarajevo ima mnoge festivale sa kojima se možemo ponositi“, izjavio je Behmen.

Potvrdio je kako bi Vijećnica svojom simbolikom bila idealno mjesto za održavanje ovog koncerta, saopćeno je iz Gradske uprave Sarajevo.

Posted by on 2011-12-08. Filed under Kultura. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. Both comments and pings are currently closed.

You must be logged in to post a comment Login