“Koncert ptica” od 18. aprila u Kamernom teatru 55

Kamerni teatar 55

Kamerni teatar 55

Ljudsko taragnje za vječnim život, mlasošću i ljepotom traje od Gilgameša do danas. Ali šta se zaista desi kada čovjek počne tragati za vječnim životom, mladošću i ljepotom i kada poželi božanske moći bit će prikazano u novoj predstavi Kamernog teatra 55. Premijera predstave “Koncert ptica” će biti 18. aprila.

Predstavu režira Aleš Kurt po istoimenom tekstu Dževada Karahasana koji govori o potrazi za smislom, ljudskošću, životom i izgubljenim vremenom. U predstavi glume Tatjana Šojić, Mirsad Tuka, Senad Alihodžić, Amar Selimović i Aida Bukva. Scenografiju i kostime je radila Adisa Varteš.

“Komad govori o tome kako ljudi u svojoj velikoj želji da zadrže vječnu mladost pristaju na genetski eksperiment koji ih, iako uspješan u podmlađivanju, polako pretvara u ptice. Za kostime nas je najviše inspirirala komedija “Dell’arte”. To je taj pučki teatar koji već stoljećima zabavlja ljude i ima te vrlo živopisne karakterne kostime u isto vrijeme, a opet imaju groteskni šarm”, rekao je režiser predstave.

Pozorišta se danas bore za opstanak i publiku, a ekipa Kamernog teatra 55 se nada da će ova predstava vratiti publiku i da će i ovu predstavu publika voljeti.

“Vjerujem da će Kamerni dobiti još jednu predstavu koju će publika voljeti. Također, bitno je reći da ovaj teatar generalno ima tu najsigurniju publiku. Uvijek se predstave igraju pred punom dvoranom, što je dobra stvar i dobar primjer kako pozorište treba raditi”, izjavio je Kurt.

“Koncert ptica” je tekst koji je napisan kao parodija kojom autor ismijava ljudsku sujetu, želju za vlašću, kao i samu srž naše ljudskosti, koja ogoljena i razotkrivena, ostaje isprazna, tašta i okrenuta sebi. Ovaj tekst je Dževad Karahasan napisao kao omaž Aristofanu (starogrčkom piscu komedija) i perzijskom sufijskom poeti Fariduddinu Attaru.

Posted by on 2013-04-14. Filed under Kultura. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. Both comments and pings are currently closed.

You must be logged in to post a comment Login