Koncerti, predavanja i festival do kraja mjeseca u programu BKC-a

Bosanski kulturni centarBosanski kulturni centar (BKC) u Sarajevu na svojoj će sceni do kraja mjeseca ugostiti i organizirati brojne zanimljive događaje radi obogaćivanja kulturne ponude grada.

Kako je potvrdio Feni direktor BKC-a Marijo Pejić, 21. maja u ovoj će instituciji biti organizirano predavanje “Portret bosanske kraljice Katarine” koje će održati historičar umjetnosti Husein Sejko Mehanović, dok će moderatori biti profesor na Fakultetu političkih nauka u Sarajevu Besim Spahić i predsjednik Hrvatskog narodnog vijeća (HNV) BiH fra Luka Markešić.

Jedan od najuspješnijih glumaca regiona i svestrani umjetnik Rade Šerbedžija ponovo će se predstaviti sarajevskoj publici koncertom koji će biti održan 24. maja u organizaciji Croatia studija iz Čapljine. Šerbedžija će izvesti njemu svojstven repertoar sačinjen od šansona, balada i poezije, a cijena ulaznica za koncert iznosit će 20, 25 i 30 KM.

Pejić najavljuje i da će Udruženje “Tito” 25. maja upriličiti svečani program i skupštinu povodom obilježavanja Dana mladosti, dok će istaknuti hrvatski muzičar Massimo Savić 28. maja održati koncert, donoseći program njegovih starih hitova i obrada pjesama drugih izvođača.

Dječiji festival Lino fest 26. maja će velikim koncertom proslaviti deseti rođendan, u organizaciji Udruge “Libertas”. S obzirom na to da je slavljenički, koncert će biti revijalnog, a ne takmičarskog karaktera, uz učešće velikog broja djece i izvođača iz svih dijelova BiH, te Slovenije, Srbije, Crne Gore, Hrvatske i Makedonije.

“Udruga organizatora otpora HVO-a Sarajevo organizirat će 29. maja svečanost u povodu 20. godišnjice osnivanja HVO-a Sarajevo. Također, BKC je uspostavio saradnju s nekoliko organizacija i društava koji će održavati svoje programe u BKC-u. Tako će, naprimjer, Astronomsko društvo BiH svaki mjesec održati predavanje o određenoj temi, kao i Udruženje “Zgrade”, koje će predavanja imati dva puta mjesečno”, zaključio je Marijo Pejić.

Naredni mjesec će u ovoj instituciji kulture početi Sarajevo sevdah festom, koji će biti održan od 1. do 7. juna.

Posted by on 2012-05-21. Filed under Kultura. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. Both comments and pings are currently closed.

You must be logged in to post a comment Login