Košarkaška Euroliga mijenja sistem takmičenja

košarkaKošarkaška Euroliga promijenit će sistem takmičenja iduće sezone, a najveće promjene će se dogoditi od trenutka kada u borbi za naslov ostane šesnaest najboljih ekipa (faza Top 16).

Dosad su klubovi u tom trenutku bili raspoređeni u četiri grupe (po četiri ekipe), a iduće sezone će postojati samo dvije grupe sa po osam klubova. Međusobno će igrati svako sa svakim na domaćem i gostujućem parketu, a najbolje četiri ekipe iz svake od grupa izborit će plasman u četvrtfinale. Takmičenje od tog trenutka pa do kraja neće mijenjati dosadašnju formu, što znači da i dalje aktuelan ostaje Final Four, završni turnir.

No, promjene će se dogoditi i kada su u pitanju kvalifikacije. Ove sezone su igrana dva turnira i najbolje ekipe na njima su izborile ulazak u Euroligu.

Od iduće sezone će postojati samo jedan turnir (osam klubova), te će samo najbolja ekipa dobiti čast ulaska u elitno košarkaško takmičenje Starog kontinenta.

Posted by on 2012-01-13. Filed under Sport. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. Both comments and pings are currently closed.

You must be logged in to post a comment Login