Kosor naredila štednju, a direktori trošili još više

Jadranka KosorŠtednje nije bilo – pokazuju to podaci o poslovanju javnih preduzeća za prvih devet mjeseci prošle godine koje je na svojim stranicama objavilo Ministarstvo finansija i prema kojima je tek pet preduzeća,  Fina,  Hrvatske željeznice,  Hrvatske šume,  Odašiljači i veze te Vjesnik, u prvih devet mjeseci 2009. godine na isplatu plata potrošilo manje novca nego što je bio trošak plata u istom periodu 2008.

Podaci pokazuju da ni te firme nisu smanjile troškove koliko je Vlada tražila 10 posto, ali za razliku od drugih nisu se oglušili na Vladinu naredbu.

Javna preduzeća su u devet mjeseci 2009. skupila trošak zaposlenih od 6,65 milijardi kuna, dok je on u 2008. godini u istom vremenskom periodu bio gotovo 200 miliona kuna manji, odnosno iznosio je 6,47 milijardi kuna.

Najveći trošak plata, ali i najveći rast tih troškova u odnosu na 2008. godinu bilježi Hrvatska elektroprivreda. U toj su firmi na plate u devet mjeseci potrošili 1,478 milijardi kuna, odnosno 130 miliona kuna više nego za isplatu devet plata u 2008. godini. Umjesto smanjenja od deset posto, ukupni trošak plata u Elektroprivredi narastao je u devet mjeseci za deset posto.

Što se tiče troškova, ista je situacija i u Croatia osiguranju – umjesto da smanje troškove za deset posto, troškovi su narasli za isti postotak.

HŽ je na platama uspio uštedjeti oko 50 miliona kuna, ali u firmi u kojoj se u devet mjeseci na plate potroši 1,15 milijardi kuna to je tek početak za ono što je tražio njezin vlasnik.

SDP-ov saborski zastupnik Slavko Linić nije začuđen ovim podacima.

“To je dokaz neracionalnog poslovanja i najveći problem u javnim poduzećima. Novac se olako troši umjesto da se ulaže u investicije. Zato tvrtke dižu kredite za investiranje. Krivac je vlasnik, odnosno Vlada koja je sve uprave i postavila te im tolerira činjenicu da nisu proveli njezin naputak. Nitko nije kažnjen, pa se uprave mogu ponašati po principu ‘u se, na se i poda se’, a za druge u državi ih nije briga.”

Sasvim je jasno da su javna preduzeća ignorisala naredbu Vlade. U Banskim dvorima kažu da je sada prerano govoriti je li uputa provedena i trude li se javna preduzeća doista smanjiti troškove za deset posto te da će to moći reći tek kada budu gotovi godišnji izvještaji.

bih-x.info

Posted by on 2010-03-17. Filed under Svijet. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. Both comments and pings are currently closed.

You must be logged in to post a comment Login